Сдружението организира на 14 и 15 октомври фестивал по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене“ за популяризиране на традиционни млечни продукти
Меки, полу-твърди и твърди сирена без консерванти са основните продукти, които се произвеждат на територията на общините: Троян, Априлци и Угърчин. Това става ясно от проучване на местната инициативна група по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене!“, който има за цел да популяризира местните традиции в производството на млечни продукти.
Проучването на Сдружение „Местна инициативна група - Троян, Априлци, Угърчин” се финансира по Административен договор № РД 50-73/02.04.2021 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г.
Традиционно, производството на сирене на територията на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин, както и в балканските страни, включени в проекта, преобладава в семейни мандри и предприятия. В повечето случаи това са малки производители, които дистрибутират продуктите си на регионален принцип. Точно тези сирена притежават голямо разнообразие в своите органолептични специфики и се различават от промишленото производство. Локалните микроорганизми, които са уникални за различните региони, създават специални вкусови качества и най-вече специфичния „балкански“ вкус, става ясно от проучването.
Голяма част от участниците в него, които живеят на територията на трите общини, посочват ръчния метод на производство на сирене и месене на кашкавал. Отглеждат се предимно крави, но в някои от фермите има и стада от кози и овце. Рецептите са традиционни, използвани от дълги години и доказали високо качество и вкус.
Изводът, който се налага от проучването, е, че предлагането на традиционното местно производство на млечни продукти е сравнително добре изразено, а територията на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин има потенциал за популяризиране на местната кухня с развитие на селски и кулинарен туризъм. Доказателство за това са ежегодните събития и фестивали в трите общини, на които се представят местни продукти и деликатеси, организират се дегустации, споделят се рецепти и т.н.
Фестивалът, който МИГ – Троян, Априлци, Угърчин организира този месец в град Троян, има точно такава цел: да създаде и промотира балканските сирене, да популяризира бранда и традициите в създаването му, както и да преоткрие „Маршрутите на Балканското сирене“. В него ще участват производители от България и партньорите им по проекта - фермери от Румъния, Гърция и Молдова. Те ще бъдат включени в различни състезания и конкурси - демонстрации на най-атрактивно презентиране на сирена и кашкавали, дегустации и избор на най-харесваните от гостите храни и млечни продукти.
Фестивалът се открива на 14 октомври 2022 г. в 13.30 часа на централния площад „Възраждане“ в град Троян и продължава и на следващия ден.
Коментари