Лактацията на овцете е 6 месеца, от които само за 4 продуктът е на пазара
- Овцете вече са пресушени, мандрите спират да купуват. Това е основната причина за намалените количества качествено овче мляко в търговската мрежа, казва Димитър Добрев, председател на Сдружението за развъждане и отглеждане на млечни овце
- Много ферми затвориха, има свиване на сектора, но за останалите приоритет е доброто изхранване на заплодените овце-майки, а овче мляко може да се купи от овцевъди в групите на кооператива на производители, който е част от НОКА, обяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация
Жени Владинова
Овцевъдството има сезонен характер – например само с продажбата на мляко не може да се осигурят приходите, които да гарантират обслужването на стадото и някаква печалба, т.е свободни пари за фермера. Другият сегмент е особено важен – производството на качествено агнешко месо, а то се постига с правилно проведено пресушаване и заплождане и на финала раждането на агнета. Така наречената
агнилна кампания – тя гарантира най-важния
финансов приход за производителя
И бъдещето на фермата се определя именно от нея, особено ако фермерът успее да продаде на добри цени. Например тази година поради много и все неприятни фактори цената на агнетата не бе добра. И повечето от тях останаха непродадени и буквално сринаха фермерите финансово, осигурявайки им изхранването. Сега например е дори по-лошо, защото цената им от 10 лв./кг пада на 6 лв., при положение че себестойността на едно агне е 8 лв., което буквално означава, че фермерът е на загуба. Тоест продажбата им не генерира приходи, обяснява проблемите в сектор овцевъдство Димитър Добрев, председател на Сдружението за развъждане и отглеждане на млечни овце.
А що се отнася за недостига на овчето мляко, е добре да се знае, че то е продукт, който има сезонен характер. Като се отбият агънцата на 2 месеца,
остава перфектният продукт – висококачествено
овче мляко само за още 4 месеца
Лактацията при овцете майки е 6 месеца. Така че количествата не са огромни. Вярно е, че проблеми в бранша има, вярно е, че на фермерите овцевъди не им достигат така нужните свободни пари, вярно е, че има затворени овцеферми. Но навременното пресушаване и успешното заплождане е от първостепенна важност. Създава се излишна тревога в населението – овчето мляко ще изчезне. Няма такова нещо, по-скоро такъв коментар се прави от хора, които реално не разбират нищо от овцевъдство, акцентира Димитър Димитров. За съжаление подобни коментари се чуват и от овцевъди, което не е редно. Да, има свиване на стадата, има затворени ферми, но това е неизбежно и в голяма степен е личен избор. И не е редно допълнително да се нагнетява напрежението. Напротив, според Димитър Димитров сега е моментът, когато фермерите трябва да устояват като професионална общност интересите си, да се продължи прилагането на добри практики и да реализират модерно продуктивно овцевъдство. Това е правилният подход, убеден е овцевъдът Димитър Димитров.
Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: Правилният отговор на въпроса дали има недостиг на овче мляко е, че
има повишено търсене, и то
при такава сложна ситуация
икономическия срив, изразяващ се с финансова криза, подпомагането се получава със закъснение, нарушена търговия и доставки. На този фон фермерите губят доверие в държавата и не искат да се занимават повече с животновъдство. И така се стига до недостиг на овче мляко, което веднага се отчита от потребителите. А цената му към момента е 2,20 лв./кг - тя е по-висока с 30% в сравнение с миналата година. Препоръката към потребителите е да купуват млечни продукти директно от фермите. Там цената на истинското овче сирене е 12-15 лв./кг.
Другият проблем е, че пресушаването е почти завършено и по места предстои заплождане, което дори закъснява. И защото пазарът се нуждае постоянно от овче мляко, сега намалените количества притеснява потребителите. Още повече, че това се случва в тежък период за всички животновъди по всички направления. Проблемът е, че когато една суровина започне да става дефицитна, би трябвало да се направи всичко необходимо да започне да расте. Но за да се случи това, трябва да се намери начин
да се мотивират фермерите овцевъди,
за да задоволят този дефицит
Това е предизвикателството. А това зависи не само от държавата, но и от други фактори. И промените, които държавата прилага съобразно всеки сектор и произведената продукция, решава проблема в подобни ситуации. Така че няма риск да загубим овцевъдството като сектор сега, но за съжаление го губим всяка година по малко. И може би това няма да се случи, защото все още има фермери, които ще продължат, та дори да работят и на инат.
Вече стана ясно, че цената на млякото за овцевъдите в момента надхвърля 2 лв./кг, и това се отнася особено за овцевъдите в групите на кооператива на производители, който е част от НОКА, обяснява Симеон Караколев. Там винаги цените са с 10-15% по-високи в сравнение с цените на дребно за другите производители на овче мляко. И още един съвет за потребителите - да си купуват млечни продукти директно от фермите.
Коментари