Кои видове са най-важните при пипер, краставици, лук и чесън

 

Кореново гниене по пипер
Болестта се развива по растенията, отглеждани както в оранжериите, така и на открито.

Първият симптом, който се наблюдават по надземните части на пипера, е много характерен - увяхване на върховете на растенията през деня, когато температурата е по-висока. През нощта те възстановяват тургора си. С развитието на болестта завяхването става трайно и се стига до изсъхването им.
Кореновата система на болните растения е напълно компрометирана. Първоначално се увреждат смукателните коренчета, като кората им потъмнява, става водниста и се смъква.

Патогенът се развива в почвата, в която се запазва продължително време. При повишаване на почвената влажност гъбата се активизира и атакува малките коренчета, а от тях преминава върху цялата коренова система.

Контролът срещу болестта е поливане на растенията с подходящи фунгициди, които да ограничат развитието на заразата.

Мана по пипера
Болестта вреди още по патладжан и домати, макар и в по-малка степен. Заразата може да нападне растенията през всички фази от развитието им.

  • Ако това стане в ранните етапи, по разсада в основата на кореновата шийка се образуват малки воднисти петна, които впоследствие потъмняват.

Нападнатите растения пожълтяват, а листата им падат, когато се докоснат. Заразата преминава и по съседните растения. Болните растения загиват за няколко дни. Заразата може да унищожи за кратко време цялото насаждение, ако не се предприемат навременни мерки.

  • На по-късен етап от развитието, обикновено през втората половина на юли, когато е много топло, при единични или групи растения може да се наблюдава увяхване и дори загиване. Корените им са изгнили, а в основата на стъблото се забелязва тъмно, хлътнало петно.

Обикновено първите признаци се наблюдават в най-влажните части на насаждението. По-късно заболяването се разнася из целия посев с поливната вода. Болните растения се виждат на хармани.

  • Когато лятото е по-влажно, се наблюдава друга форма на болестта, която се развива по надземните части на растенията. По стъблото и разклоненията на нападнатия пипер се появяват продълговати, тъмни петна, които ги обхващат изцяло. Те изсъхват.

По листата също се наблюдават петна. По плодовете петната са по-продълговати, покриват се с налеп - спори на гъбата. Ако последва засушаване, мястото на повредата придобива пергаментов вид – характерен симптом на болестта.

Оптимална температура за развитие на патогена е 25 градуса. Той може да се запази в почвата над 1 година, като се намира на дълбочина до 30 см.

Мерки:

  • Отглеждане на устойчиви сортове.
  • Подравняване на мястото, за да няма ниски места, където водата да се стича.
  • Отглеждане на разсад в стерилен почвен субстрат.
  • Третиране на растенията преди разсаждане с подходящи продукти.
  • Отглеждане на пипера на висока леха.
  • Не се препоръчва гравитачно напояване.
  • Първите болни растения, както и съседните им, се изскубват и унищожават.
  • При необходимост растенията се третират с подходящи продукти.

Кореново гниене по краставици

Болестта се причинява от няколко рода гъби. Патогените нападат още дини и пъпеши.

Критичните моменти на зараза са разсаждането и 7-8-и същински листа.

Симптомите може да се различават в зависимост от причинителя. Сред характерните са: корените покафеняват; всмукателните коренчета отмират, по стъблото се наблюдава мокро гниене.

Мерки:

  • Краставиците, по които се наблюдават признаци, се изскубват и се унищожават.
  • Растенията се поливат с подходящи продукти.

Фузарийно кореново и стъблено гниене

Болестта се среща по-често в оранжерии, където може да нанесе сериозни поражения.

По болните растения в основата на стъблото се наблюдават напетнявания, които са много големи – около 10-ина сантиметра над кореновата шийка.

Гниенето се проявява от едната страна на стъблото и е от светлозелено до кафяво. Върху заразената тъкан може да се образува бял налеп.

По кореновата система – централния корен и страничните коренчета, се забелязва кафяво оцветяване на проводящите тъкани.

В резултат на повредите растенията увяхват и загиват за няколко седмици, но може да стане и много внезапно.

Оптималната температура за развитието на болестта е около 17 градуса.

Мерки:

  • Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.
  • Обеззаразяване на почвата в оранжериите.
  • Използване на присадени растения.
  • Обливане на кореновата шийка с подходящи продукти за растителна защита.

Сипкаво меко гниене по лука

Болестта се проявява обикновено в края на вегетацията на културата. Наблюдава се жълтеене и изсъхване на някои от перата. Освен това лъжливото стъбло е меко, което е следствие от загниването на вътрешните люспи на луковицата.

След изваждането на лука болните луковици много бързо загниват. Ако се засадят заразени луковици, на цветоносите се появяват продълговати петна, а впоследствие те се пречупват.

Причинител на болестта е бактерия, която се запазва в растителните остатъци и в почвата. Оптималната температура за развитието й е 25-30 градуса.

Мерки:
Като превенция за болестта се използват агротехнически мерки. Те включват:

  • навременно изваждане на луковиците;
  • унищожаване на заразените луковици;
  • обеззаразяване на ножовете, с които се изрязват луковиците;
  • съхранение на лука при оптимална температура – между 0-2 градуса.

Бяло гниене по чесъна

Болестта се проявява още рано през пролетта. Първите признаци се наблюдават по върховете на най-старите листа, които започват да жълтеят. Постепенно жълтеенето обхваща изцяло всички пера.

Болните растения изостават в развитието си и се отличават видимо от здравите. Заразеният лук лесно се отскубва, но дънцето и корените остават в почвата. Болестта се развива на хармани.

Заразата се запазва в болните скилидки и в почвата. Оптималната температура за развитие на патогена е между 10-20 градуса, а също и суха почва – около 40%.

Мерки:

  • Въвеждане на 7-годишно сеитбообращение.
  • За сеитба се използва здрав посадъчен материал.
  • Премахване на болните растения.
  • Поддържане на оптимална почвена влажност.

При чесъна и лука е важно да се използва здрав посадъчен материал
При чесъна и лука е важно да се използва здрав посадъчен материал
За контролиране на гниенетата се въвеждат правилни сеитбообращения
За контролиране на гниенетата се въвеждат правилни сеитбообращения
За пипера най-опасна е маната по пипера, тъй като болестта се контролира трудно
За пипера най-опасна е маната по пипера, тъй като болестта се контролира трудно
За да се опази зеленчуковата реколта, трябва да се спазват добри практики на отглеждане на културите
За да се опази зеленчуковата реколта, трябва да се спазват добри практики на отглеждане на културите