Кои видове са най-важните при пипер, краставици, лук и чесън
Кореново гниене по пипер
Болестта се развива по растенията, отглеждани както в оранжериите, така и на открито.
Първият симптом, който се наблюдават по надземните части на пипера, е много характерен - увяхване на върховете на растенията през деня, когато температурата е по-висока. През нощта те възстановяват тургора си. С развитието на болестта завяхването става трайно и се стига до изсъхването им.
Кореновата система на болните растения е напълно компрометирана. Първоначално се увреждат смукателните коренчета, като кората им потъмнява, става водниста и се смъква.
Патогенът се развива в почвата, в която се запазва продължително време. При повишаване на почвената влажност гъбата се активизира и атакува малките коренчета, а от тях преминава върху цялата коренова система.
Контролът срещу болестта е поливане на растенията с подходящи фунгициди, които да ограничат развитието на заразата.
Мана по пипера
Болестта вреди още по патладжан и домати, макар и в по-малка степен. Заразата може да нападне растенията през всички фази от развитието им.
- Ако това стане в ранните етапи, по разсада в основата на кореновата шийка се образуват малки воднисти петна, които впоследствие потъмняват.
Нападнатите растения пожълтяват, а листата им падат, когато се докоснат. Заразата преминава и по съседните растения. Болните растения загиват за няколко дни. Заразата може да унищожи за кратко време цялото насаждение, ако не се предприемат навременни мерки.
- На по-късен етап от развитието, обикновено през втората половина на юли, когато е много топло, при единични или групи растения може да се наблюдава увяхване и дори загиване. Корените им са изгнили, а в основата на стъблото се забелязва тъмно, хлътнало петно.
Обикновено първите признаци се наблюдават в най-влажните части на насаждението. По-късно заболяването се разнася из целия посев с поливната вода. Болните растения се виждат на хармани.
- Когато лятото е по-влажно, се наблюдава друга форма на болестта, която се развива по надземните части на растенията. По стъблото и разклоненията на нападнатия пипер се появяват продълговати, тъмни петна, които ги обхващат изцяло. Те изсъхват.
По листата също се наблюдават петна. По плодовете петната са по-продълговати, покриват се с налеп - спори на гъбата. Ако последва засушаване, мястото на повредата придобива пергаментов вид – характерен симптом на болестта.
Оптимална температура за развитие на патогена е 25 градуса. Той може да се запази в почвата над 1 година, като се намира на дълбочина до 30 см.
Мерки:
- Отглеждане на устойчиви сортове.
- Подравняване на мястото, за да няма ниски места, където водата да се стича.
- Отглеждане на разсад в стерилен почвен субстрат.
- Третиране на растенията преди разсаждане с подходящи продукти.
- Отглеждане на пипера на висока леха.
- Не се препоръчва гравитачно напояване.
- Първите болни растения, както и съседните им, се изскубват и унищожават.
- При необходимост растенията се третират с подходящи продукти.
Кореново гниене по краставици
Болестта се причинява от няколко рода гъби. Патогените нападат още дини и пъпеши.
Критичните моменти на зараза са разсаждането и 7-8-и същински листа.
Симптомите може да се различават в зависимост от причинителя. Сред характерните са: корените покафеняват; всмукателните коренчета отмират, по стъблото се наблюдава мокро гниене.
Мерки:
- Краставиците, по които се наблюдават признаци, се изскубват и се унищожават.
- Растенията се поливат с подходящи продукти.
Фузарийно кореново и стъблено гниене
Болестта се среща по-често в оранжерии, където може да нанесе сериозни поражения.
По болните растения в основата на стъблото се наблюдават напетнявания, които са много големи – около 10-ина сантиметра над кореновата шийка.
Гниенето се проявява от едната страна на стъблото и е от светлозелено до кафяво. Върху заразената тъкан може да се образува бял налеп.
По кореновата система – централния корен и страничните коренчета, се забелязва кафяво оцветяване на проводящите тъкани.
В резултат на повредите растенията увяхват и загиват за няколко седмици, но може да стане и много внезапно.
Оптималната температура за развитието на болестта е около 17 градуса.
Мерки:
- Спазване на 3-4-годишно сеитбообращение.
- Обеззаразяване на почвата в оранжериите.
- Използване на присадени растения.
- Обливане на кореновата шийка с подходящи продукти за растителна защита.
Сипкаво меко гниене по лука
Болестта се проявява обикновено в края на вегетацията на културата. Наблюдава се жълтеене и изсъхване на някои от перата. Освен това лъжливото стъбло е меко, което е следствие от загниването на вътрешните люспи на луковицата.
След изваждането на лука болните луковици много бързо загниват. Ако се засадят заразени луковици, на цветоносите се появяват продълговати петна, а впоследствие те се пречупват.
Причинител на болестта е бактерия, която се запазва в растителните остатъци и в почвата. Оптималната температура за развитието й е 25-30 градуса.
Мерки:
Като превенция за болестта се използват агротехнически мерки. Те включват:
- навременно изваждане на луковиците;
- унищожаване на заразените луковици;
- обеззаразяване на ножовете, с които се изрязват луковиците;
- съхранение на лука при оптимална температура – между 0-2 градуса.
Бяло гниене по чесъна
Болестта се проявява още рано през пролетта. Първите признаци се наблюдават по върховете на най-старите листа, които започват да жълтеят. Постепенно жълтеенето обхваща изцяло всички пера.
Болните растения изостават в развитието си и се отличават видимо от здравите. Заразеният лук лесно се отскубва, но дънцето и корените остават в почвата. Болестта се развива на хармани.
Заразата се запазва в болните скилидки и в почвата. Оптималната температура за развитие на патогена е между 10-20 градуса, а също и суха почва – около 40%.
Мерки:
- Въвеждане на 7-годишно сеитбообращение.
- За сеитба се използва здрав посадъчен материал.
- Премахване на болните растения.
- Поддържане на оптимална почвена влажност.
Коментари