Печете със сирене или месо, полейте със сметанов чеснов сос, задушете във вино и запържете в медена глазура

1. Хрупкави на фурна 

Продукти: 700 г пресни картофи, 2 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Изплакнете добре картофите. Сложете ги в тенджера, залейте с вода и оставете да заврат на среден огън. Варете около 10 минути и отцедете в гевгир. Прехвърлете картофите върху тава за печене и леко ги притиснете с преса за картофи. Поръсете с олио, сол и подправки на вкус. Сложете във фурна, предварително загрята до 200°C за 20 минути.

Готовите картофи трябва да бъдат покрити с хрупкава коричка.

2. В соев сос, медена и чеснова глазура 

Продукти: 450 г малки пресни картофи, 2-3 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. соев сос, 3 суп. лъж. мед, 1 скилидка чесън, 1 суп. лъж. сусамово семе.

Приготвяне: Изплакнете обилно картофите и отцедете в гевгир. Загрейте олиото в широк тиган на среден огън и сипете картофите (трябва да са на един ред). Задушете под капак за 20 минути. От време на време разклащайте тигана, за да сте сигурни, че картофите се приготвят равномерно. Отвътре трябва да станат меки.

Смесете соевия сос, меда и смачканата скилидка чесън и прибавете тази смес към картофите. Гответе 4-5 минути при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти и готовите картофи придобият лъскава коричка. Дръпнете тигана от котлона, поръсете картофите със сусам и разбъркайте добре.

3. Яйчен гювеч с бекон 

Продукти: 650 г пресни картофи, 1 ч. лъж. зехтин, 2 малки глави лук, 200 г пушен бекон, 4 яйца, 300 мл прясно мляко, 170 мл сметана, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 г сирене чедър, няколко стръка рукола.

Приготвяне: Изплакнете картофите и изстържете с грубата страна на домакинска гъба. Сложете ги в тенджера, сипете студена вода и варете 10-12 минути след завиране на водата.

Загрейте олиото в тиган и запържете ситно нарязания лук и бекон. В отделна купа разбийте яйцата, млякото, сметаната, солта и черния пипер до получаване на хомогенна смес.

Нарежете картофите на тънки филийки и ги подредете на пластове в тава за печене. Отгоре поръсете лука и бекона. Полейте със сметановата смес и поръсете с настърган кашкавал. Печете на 180°C за 25-30 минути.

4. Задушени във вино 

Продукти: 1 кг пресни картофи, 1 скилидка чесън, 2 дафинови листа, 200 мл сухо бяло вино, 50 г масло, сол на вкус.

Приготвяне: Сложете в тенджера измити картофи, счукания чесън и дафиновите листа. Налейте виното, добавете олиото и покрийте тенджерата с капак. Оставете да къкри на умерен огън за един час, докато виното се изпари.

Намалете котлона и гответе, докато картофите покафенеят. От време на време разклащайте тенджерата, за да се запържат картофите равномерно. Преди сервиране поръсете със сол.

5. Варени пресни картофи в сметанов чеснов сос  

Продукти: 900 г пресни картофи, сол на вкус, 1 суп. лъж. зехтин, 1 малка глава лук, 1-2 скилидки чесън, 180 мл сметана, 1/2 връзка копър.

Приготвяне: Изплакнете картофите и леко изстържете кората с грубата страна на домакинска гъба. Нарежете големите грудки наполовина или на четвъртинки.

Прехвърлете картофите в тенджера, сипете студена вода и добавете около 1/2 суп. лъж. сол. Оставете водата да заври и варете 15-20 минути. Варените картофи трябва да се пробиват лесно с вилица. Отцедете в гевгир.

Поставете тигана на котлона и на среден огън загрейте олиото. Запържете ситно нарязания лук до златистокафяво. Добавете смачкания чесън и гответе още минута, като бъркате непрекъснато. Сипете сметаната и подправете на вкус.

Оставете соса да заври, намалете котлона и гответе още няколко минути, като разбърквате от време на време. Добавете нарязания копър, разбъркайте и дръпнете тигана от котлона.

Сипете соса върху сварените картофи и разбъркайте добре.

6. Запечени с пиле, лимон и маслини 

Продукти: 1 лимон, 4 пилешки бутчета, 1 кг пресни картофи, 4 стръка пресен розмарин, 1 връзка прясна мащерка, 2 свежи дафинови листа, 1-2 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 г маслини.

Приготвяне: Нарежете лимона по дължина на четвъртинки. Подредете резенчетата лимон, пилешките бутчета, измитите картофи, розмарина, мащерката и дафиновите листа в тава за печене. Полейте с олио, овкусете с подправките и разбъркайте. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 °C за 45 минути.

Извадете от фурната и полейте със сока от изпечения лимон. Смачкайте картофите с ръчна преса, така че да попият по-добре вкуса и аромата на цитрусите.

Разпределете маслините в тавата, разбъркайте и печете още около 15 минути. Пилето трябва да е напълно изпечено, а картофите да са златистокафяви.

7. Печени, пълнени с рикота 

Продукти: 700 г пресни картофи, 1 ч. лъж. + 1 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус, 120 г рикота, 2 суп. лъж. настъргано твърдо сирене, 1/2 лимон.

Приготвяне: Покрийте тавата с хартия за печене или фолио. В средата поставете измитите картофи, поръсете с 1 чаена лъжичка олио и овкусете със сол и черен пипер. Съберете краищата на фолиото, за да оформите пакет. Поставете тавата за печене във фурната, предварително загрята до 230°C, за 35-40 минути.

Смесете рикотата, твърдото сирене, ситно настърганата лимонова кора, сол и черен пипер.

Когато изпечените картофи се охладят леко, направете напречен разрез в горната част на всеки от тях и леко отворете. Сложете около 1 чаена лъжичка от сместа със сирена във всеки картоф. Прехвърлете пълнените картофи в чиния за сервиране, поръсете с останалото олио и поръсете с черен пипер.

8. Запечени със сирене 

Продукти: 1 кг пресни картофи, сол и смлян черен пипер на вкус, 60 мл зехтин, 80 г пармезан или друго твърдо сирене, няколко стръка магданоз.

Приготвяне: Измийте добре картофите, сложете в тенджера и сипете студена вода. Добавете 2 чаени лъжички сол и оставете водата да заври. Намалете котлона и оставете да къкри още около 20 минути.

Прехвърлете картофите в тава за печене и оставете да изстинат за 10-15 минути. След това внимателно натрошете всеки картоф с преса.

Поръсете с половината олио и овкусете със сол и черен пипер. Печете 12-15 минути на 230°C. След това обърнете картофите с шпатула, поръсете с останалото олио и подправки и оставете във фурната още 15 минути, докато ястието се покрие с хрупкава златиста коричка.

Поръсете с настърган кашкавал и оставете в топлата фурна още няколко минути, докато се разтопи. Гарнирайте със ситно нарязан магданоз.

9. Топла салата с бекон и горчичен дресинг 

Продукти: 900 г пресни картофи, сол и смлян черен пипер на вкус, 6 резена бекон, 1 червен лук, 60 мл ябълков оцет, 2 суп. лъж. вода, 1 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. зърнеста горчица, 1/2 ч. лъж. захар, няколко зелени лукчета.

Приготвяне: Изплакнете картофите и изстържете кожата с грубата страна на гъбата. Нарежете малките грудки наполовина, а големите - на четвъртинки.
Прехвърлете ги в тенджера, покрийте с вода, сипете сол и оставете да заври. Гответе 15-20 минути. Картофите трябва да се пробиват лесно с нож или вилица. Прехвърлете го в гевгир.

Запържете бекона в тиган на среден огън за около 8 минути. Когато стане хрупкав, прехвърлете в чиния, с домакинска хартия.

В мазнината, останала в тигана, запържете леко нарязания на ситно лук. Добавете оцета, водата, олиото, горчицата и захарта. Разбъркайте, изчакайте сместа до кипене, свалете от котлона и подправете със сол и черен пипер.

Поставете леко охладените картофи, бекона и нарязания лук в купа за салата. Залейте с горчичния дресинг и разбъркайте.