Районът, климатът и почвите са много важни, но стопаните имат и вкусови предпочитания

При избора на сортовете лози е препоръчително да се ползват на първо място съветите на специалист, който най-добре може да съобрази факторите на средата с нашите желания.

Сортовото разнообразие тук е твърде голямо и богато.

Селекционерите непрекъснато работят за подобряване на качествата и издръжливостта на новите сортове, които създават. Но пък традициите ни като лозарска държава са наложили много сортове, които трудно могат да бъдат зачеркнати.

Още повече, че много стопани имат своето сортово наследство от бащи и дядовци, а и лични предпочитания и днес също желаят да сбъднат свои желания.

Все пак...

За да отгледат хубаво и сладко лозе, те трябва да се опитат да спазят основните съображения при подбора на определен сорт грозде.

Такива са общата температурна сума на района, почвеният тип, условията на терена, влагата, характера на валежите и други климатични фактори.

Температурата на района

Това е много важен фактор за правилното развитие и узряване на лозето, с който обикновено се съобразяват професионалните лозари.

Този фактор е първият, с който и хоби стопанинът трябва да се съобрази и да ориентира своето производство, ако е насочил насаждението си и към пазара.

Професионалните лозари знаят, че в райони с обща температурна сума над 3700°С са подходящи за отглеждане сортове грозде за прясна консумация, за червени сухи, сладки вина и стафиди.

А в райони с обща температурна сума 3500-3700°С са подходящи сортове грозде за бели сухи вина, пенливи вина, конячен дестилат и сокове.

Ако искате и сами да развивате своите знания, трябва да знаете, че ампелографията е науката за сортовете лози и можете да я разгърнете. Тя разделя сортовете на две основни групи – десертни и винени.

Десертно грозде

Добре е да се подберат няколко сорта с различен срок на зреене с цел създаване на т.нар. конвейер – поредица от сортове, узряващи един след друг от ранно лято до късна есен.

За такава цел някои стопани например ползват следната сортова листа: Черна перла, Супер ран Болгар, Брестовица, Хамбургски мискет, Болгар, Петричка есен.

Този набор им осигурява грозде от края на юли до края на октомври и средата на ноември.

Последните три сорта им дават грозде за по-дълго съхранение.

Винено грозде

Целта в този случай е да си създадем един вид специализирано насаждение за производството на домашно вино по наш вкус.

* За червени сухи вина подходящи са сортовете Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Мерло, Каберне совиньон и др.

* За бели сухи вина изборът трябва да се направи от сортовете Димят, Мискет червен, Пино шардоне, Орфей, Варненски мискет и др.

* За естествено пенливи вина се избират Пино шардоне, Совиньон, Мавруд и др.

* За десертни вина изборът е по-ограничен: Тамянка - бяла и червена, Мискет отонел и Пловдивска малага.

* За сокове рентабилно проризводство може да се заложи на сортовете Наслада, Дружба, Сторгозия, които са много родовити, високодобивни и практически устойчиви на икономически важните болести по лозата мана и оидиум.

* За производство на стафиди подходящи са сортовете Русалка, Тракийска перла, Флейм сидлес и др.

Но днес има и много нови сортове, наша и чужда селекция, които бързо навлизат и които могат да бъдат изпробвани. Те са толкова много, че ще ги изреждаме занапред според срока им на зреене.

Например класика в България сред раннозреещите сортове е Супер ран Болгар, един от най-разпространените у нас. Узрява през първата десетдневка на август. Гроздът му е голям, лозите имат висока плодовитост. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене, но трябва да се знае, че не е особено студоустойчив.

Каберне совиньон е един от най-популярните сортове за червено вино в света
Каберне совиньон е един от най-популярните сортове за червено вино в света
Памид е ценен винен български сорт грозде
Памид е ценен винен български сорт грозде
Ркацители, в превод червена лоза, е винен сорт грозде, произхождащ от Грузия, широко разпространен в България
Ркацители, в превод червена лоза, е винен сорт грозде, произхождащ от Грузия, широко разпространен в България