Индийската кухня е букет от цветове, плътни аромати и почти немислими комбинации от вкусове. Със слънчевите си багри и уникалност тези ястия са точно това, което ни липсва и от което се нуждаем през студения сезон. Предлагаме ви да се насладите максимално, като приготвите популярни индийски ястия.
Слънце в тиган
Традиционната индийска кухня е немислима без златните чапати или пури, които много напомнят арабските питки или пърленките. Сервират се с абсолютно всички ястия и с удоволствие се потапят в пикантните сосове, които тук изобилстват.
В хаванче стрийте 1/2 ч. лъж. семена от кимион, които ще придадат повече вкус и аромат на хляба. Смесете ги с 300 г пшенично брашно, 50 г трици, 1/2 ч. лъж. куркума и щипка сол. Прибавете 5 суп. лъж. растително масло и 180 мл топла вода. Замесете тестото, разделете го на топки и го разточете на тънки кори (не се престаравайте, все пак!). Пържете на сух, предварително загрят тиган.
От хрупкавите пури ще бъдат доволни най-вече вегетарианците. С пълнеж от зеленчуци, гъби и дори плодове, те са несравними.
Огнени топки
Пикантните люти подправки и изобилието от олио са характерни за индийската кухня. Кюфтенцата малай кофта притежават и тези качества. Приготвят се от сирене и картофи. Замесете тесто от 250 г сирене панир (максимално суха извара), 400 г картофено пюре, 2 суп. лъж. пшенично и царевично брашно, 1/4 ч. лъж. гарам масала (пикантна индийска подправка, включваща кориандър, кимион, черен пипер... Може да се намери в хранителните магазини за източна кухня) и щипка сол. От получената смес направете средно големи топчета и ги оваляйте в брашно. Запържете.
В тенджера сипете 250 мл вода и 1/4 ч. лъж. гарам масала, изчакайте да заври. Налейте 300 мл сметана, сложете 1/4 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. сол и 1 ч. лъж. захар. Прехвърлете изпържените кюфтенца в тенджерата и оставете да къкри около 10 минути. Запържените малай кофта в сметанов сос ефектно се допълват от зелените клонки кориандър.
Етюд от зеленчуци
Индийските домакини са способни да създават чудеса от зеленчуци. Потвърждение за това е популярното ястие от националната кухня сабджи.
В тенджера поставете по 5 картофа и моркова нарязани на кубчета, 300 г съцветия броколи и 200 г нарязана тиква. Залейте със 120 мл вода, добавете дафинов лист и оставете да къкри 20 минути без да бъркате. Свалете тенджерата от котлона и прибавете 50 г масло, 3 суп. лъж. зелен грах, 150 г извара и 100 г заквасена сметана. И сега основният трик. Подправете зеленчуците със смес от джинджифил, кориандър, куркума и черен пипер на вкус. Ако сте страстен почитател на източната кухня, добавете и асафетида, но и без нея се получава вкусно, а тъй като вкусът й наподобява на чесън, то спокойно можете да я замените.
Ароматният сабджи ще впечатли дори и най-убедените „месоядни“.
Златни зрънца
Историята на индийската кухня датира от древността. Още тогава индусите са познавали и обичали ориза. Пикантният пилаф бирияни е може би най-доброто му въплъщение.
Запържете в олио 30 г бадеми и кашу. Прибавете 1/2 глава нарязан лук, скилидка чесън, 30 г стафиди и 60 г сушени кайсии. Добавете пръчка канела, 15 г джинджифил, 5-6 зърна кардамон, аи след минута - 100 г сладка чушка и 1/2 люта чушка. Сипете в тигана 200 г ориз басмати и добавете вода, така че тя едва да го покрива. Оставете да къкри за 6-8 минути.
Подправете пилафа с щипка куркума и кориандър и оставете под капака за 10 минути.
Слънчевият бирияни ще ви радва с вида си, а удивителният му аромат ще възбуди апетита.
Супа при студ и меланхолия
Супите от индийската кухня са достойни за собствена готварска книга. Гъстата супа дал, приготвена от леща, заема гордо място в него.
Запържете 2 ситно нарязани скилидки чесън и глава лук. Към тях добавете 1 ч. лъж. Кимион, 1/2 ч. лъж. гарам масала и смлян лют червен пипер. Запържете още една минута. Сипете в тенджерата 400 г домати от консерва и 200 г червена леща. Залейте с 500 мл зеленчуков бульон, 200 мл кокосово мляко и 2 суп. лъж. лимонов сок. Варете 15-20 минути, докато лещата омекне. Супата може да се украси с резенчета лимон или прясна краставица. Няма по-добър начин да се стоплите през зимните студове.
Магията на кърито
Всеки знае, че кравата в Индия е свещено животно. Затова пък тук с удоволствие си похапват пилешко месо, особено с къри. Запържете леко 2 ч. лъж. синапено семе, 1 ч. лъж. сминдух и сухо къри на вкус. Добавете 2-3 см настърган корен от джинджифил и 3 глави ситно нарязан лук. След като се задушат за 5-8 минути, добавете 1 суп. лъж. куркума и по една зелена и червена люта чушка, нарязани на парченца. Сипете 6 нарязани домата, 250 мл вода и 200 мл кокосово мляко. Задушете на слаб огън за 7 минути и подправете със сол на вкус. Отделно запържете пилешки гърди, нарязани на парчета, прибавете ги към соса и гответе още 20 минути.
Ароматното пилешко къри моментално ще събере цялото семейство на масата.
Страст на скара
Индийският кебап без подправки не е кебап. При него откриваме тайната на най-богатия букет от вкусове и аромати.
Мариновайте 600 г агнешко месо, нарязано на парчета, в смес от 200 мл кисело мляко и 1/2 ч. лъж. смлян джинджифил, за 4 часа. Поръсете месото с 1 суп. лъж. кориандър и заедно с нарязана глава лук го запържете в олио. Залейте с 250 мл вода и задушавайте, докато течността се изпари. Добавете в тигана 3 зърна карамфил, 1/2 ч. лъж. кардамон, 1/2 ч. лъж. канела и 1/4 ч. лъж. къри. Задушете месото за 5 минути. Нанижете парчета агнешко месо на шишчета, редувайки ги с кръгчета лук, резени варено цвекло и яйца. Залейте ги с олиото и подправките от тигана и изпържете на скарата. Ароматните индийски кебапчета са чудесно извинение за приятелски пикник в снежната гора.
Коментари