Грахът е високопротеинов продукт, богат на витамини от група В. Съдържа незаменими аминокиселини, фосфор, желязо и калий. Когато се консервира, той запазва повечето от полезните микроелементи. Ето защо е отличен вариант за здравословно хранене през зимата.
Консервираният грах най-често се използва за руска салата, но има още много рецепти, за да разнообразите менюто с ярки, здравословни и вкусни салати.
С яйца и краставици
Продукти: 5 яйца, прясна краставица, връзка копър, консерва зелен грах (250 г), майонеза или заквасена сметана, сол и подправки на вкус.
Яйцата се сваряват твърдо, охлаждат се и се нарязват на кубчета. Добавете краставицата и копъра. Отворете внимателно консервата с грах и изсипете в купа. Подправете с майонеза или диетична заквасена сметана, сол, черен пипер.
С черен дроб от треска
Продукти: 3 яйца, маринована краставица, 120 г черен дроб на треска, зелен лук (пера), консерва зелен грах (250 г), 2 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус.
Сварете твърдо яйцата, охладете и нарежете на малки кубчета. По същия начин нарежете и краставицата. Смачкайте черния дроб с вилица и добавете ситно нарязания лук и граха. Подправете със сол и черен пипер, полейте с майонезата и разбъркайте старателно.
С пилешко, гъби и картофи
Продукти: 350 г пилешки гърди, 3 яйца, 2 картофа, глава лук, 2 моркова, 300 г мариновани гъби, консерва зелен грах (250 г), копър, магданоз и зелен лук на вкус, растително масло, сол и черен пипер на вкус.
Сварете пилешкото месо, картофите и яйцата. Изчакайте да изстинат. През това време нарежете и запържете лука до прозрачност, прибавете настърганите моркови и гответе около 5 минути. Добавете яйцата, гъбите, пилешкото и картофите, нарязани на кубчета. Разбъркайте всичко много добре и подправете с растително масло.
С пилешки сърца
Продукти: 400 г пилешки сърца, лук и морков, консерва зелен грах (250 г), 2 пера зелен лук, растително масло, сол и черен пипер на вкус.
Сварете почистените сърца в подсолена вода за около половин час. Запържете нарязания лук в тиган, а след 5 минути добавете настърганите моркови и гответе още 7 минути. Нарежете сърцата и зеления лук на ивици. Смесете всички съставки и подправете със сол и черен пипер.
С пушен колбас и царевица
Продукти: 500 г пушен колбас, консерва зелен грах (250 г), консерва сладка царевица (250 г), връзка копър, 4 супени лъжици майонеза, сол и черен пипер на вкус.
Наденицата може да е пушена или сушена, нарежете я на едри кубчета. Накълцайте копъра на ситно. Смесете наденицата, граха, копъра и царевицата, подправете с майонеза. Добавете сол и черен пипер на вкус.
С яйца, моркови и грах в соево-горчичен сос
Продукти: 2 яйца, консерва зелен грах (250 г), морков, 100 г твърдо сирене или кашкавал, 2 скилидки чесън, пресни копър и магданоз, 2 супени лъжици майонеза или заквасена сметана, 1/2 чаена лъжичка горчица, 1 суп. лъж. соев сос.
Сварете твърдо яйцата, охладете и нарежете на малки кубчета. Настържете моркова и сиренето на ренде и добавете консервирания грах. Пригответе дресинга: смесете майонезата (заквасената сметана), ситно нарязания чесън, зелените подправки и соевия сос. Разбъркайте всичко. Соевият сос е доста солен и не е необходима допълнителна сол.
С китайско зеле и шунка
Продукти: 300 г китайско зеле, 300 г шунка или мек салам, консерва зелен грах (250 г), 4 стръка зелен лук, 2 супени лъжици майонеза, сол.
Нарежете зелето на ситно, а шунката на ивици. Нарежете на ситно и зеления лук и заедно със зелето и колбаса ги добавете към граха. Полейте с майонеза и подправете със сол.
И не бързайте да изливате течността от консерва с грах в мивката. Можете да задушите в нея зеленчуци и месо или да я добавите към супа.
Коментари