1. Бързо мариновани "Uno Momento"
Лесна, лека и богата на витамини салата или гарнитура към пържено месо. Младите и твърди тиквички се нарязват с белачка за зеленчуци на широки дълги панделки.
Пригответе марината от 1 супена лъжица оцет (винен или ябълков), 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар или мед, 2-3 смачкани скилидки чесън, 1 суп. лъж. ситно нарязан копър.
Поставете всички продукти в буркан, затворете и разклатете енергично. Оставете да престои около 15 минути. Готово!
2. Леко осолени "фалшиви краставички"
Хрупкава салата, която можете да затворите в буркани за зимата. Нарежете младите тиквички на шайби с дебелина около 1 см. Започнете с подреждането на бурканите. На дъното поставете от любимите си подправки за консервиране: добре е да има семе от копър, дафинов лист, скилидки чесън, черен пипер, листа от хрян. По желание можете да добавите корен от магданоз, листа от череша, люта чушка. Допълнете бурканите с нарязаните тиквички.
Пригответе саламура от литър вода и 1 супена лъжица с връх едра морска сол (финната йодирана не е подходяща). Залейте тиквичките и приберете на хладно. На сутринта вашата салата ще е готова.
Ако искате, можете да стерилизирате и за зимата. За целта изсипете саламурата в тенджера, прецедете я и я поставете на котлона. Кипнете и с горещата саламура залейте тиквичкоте. Затворете и стерилизирайте бурканите 10-15 минути. Приберете на хладно и тъмно място.
3. Корейска салата
Люта или леко пикантна, салатата изглежда красиво. Може да се яде веднага, но можете да я съхраните и за зимата.
Нарежете млади тиквички (2 кг), без да ги белите на тънки кръгчета или на малки парченца. Настържете морковите (400 г) на ренде (в идеалния случай, ако имате, използвайте специално ренде за корейски моркови). Нарежете на ситно 1 глава чесън и, ако обичате пикантни, люти чушки, както и връзка зелени подправки - най-добре кориандър, но ако не ви харесва, можете да използвате копър и магданоз.
Смесете 1 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. захар, 1 ч.лъж. кориандър и по щипка червен и черен пипер, 2 ч.лъж. оцет и нарязан чесън. За слънчев жълт цвят на салатата, добавете 1 ч.ч. куркума (по желание).
В малка тенджерка загрейте добре 100 мл слънчогледово масло. Сипете го върху чесъна и подправките. Горещото олио ще усили аромата на подправките. Разбъркайте маринатата, така че солта и захарта да се разтворят, и полейте тиквичките, морковите и нарязаните зелени подправки. Оставете за 3 часа или най-добре за през нощта.
4. Рулца "Остри езици"
Нарежете младите тиквички по дължина на дълги и тънки ивици. Запечете ги леко във фурната върху намазана с масло тавичка, така че зеленчуците да омекват. Ако искате, можете да ги запържите върху предварително загрят грил-тиган.
За пълнежа смесете пакет извара или крема сирене и малко сметана. Подправете със сол, черен пипер, нарязан чесън и зелени подправки. В края на всяка ивица тиквичка сложете по лъжица от млечната паста. Завийте на руло и ако е необходимо закрепете с шиш или коктейлни клечки. Отгоре можете да украсите с парче домат.
Лесно и вкусно Като вариант за пълнежа - еврейска салата: настъргано сирене, варено яйце, малко чесън и майонеза.
5. Вместо картофки „Макдоналдс“
Бързо, лесно и вкусно лятно мезе за студената бира или бяло вино, споделено с приятели. И най-важното - без капка мазнина. Подготовката ще ви отнеме няколко минути!
Нарежете тиквичките на пръчици с дължина по 10 см и ширина около 1 см. Разбийте 2 яйца и добавете сол. Настържете 50 г твърдо сирене, например пармезан, и го смесете с галета и любимата ви смес от подправки, провансалски или италиански билки.
Покрийте тавата за печене с хартия или силиконова подложка. Потопете тиквичките в яйцето и оваляйте в пикантните трохи. Наредете ги в тавата и поставете за 15 минути във фурна, предварително загрята до 180 градуса.
Резултатът е златисти пръчици с хрупкава коричка и мека, нежна сърцевина. Сервирайте със сос за потапяне: тартар, доматен, майонезен или млечен със сирене.
6. Чипс „Без калории“
За разлика от картофите, хапването на това лакомство не трябва да предизвиква угризения.
Нарежете тиквичките на тънки филийки, поставете в тава за печене със силиконова подложка или хартия ги поставете във фурната на минимална температура. Отгоре можете да поръсите чипса си с любимите подправки - сол, черен пипер, червен пипер, гранулиран чесън, билки.
7. Паста
Паста - в смисъла на фетучини. Подходяща за любителите на италианската кухня или онези, които спазват диета без въглехидрати, но копнеещи за тестени изделия.
С белачка за зеленчуци нарежете тиквичките на тънки дълги ленти, подобни на фетучини. Загрейте вода в тенджера, добавете сол и пуснете вашите „макарони“ там буквално за 3 минути. Варете до полуготовност. Веднага прехвърлете в гевгир, за да отцедите водата. Подправете с любимия си сос. Ако искате да е диетично, пригответе сос от песто, зехтин, прясно смлян черен пипер и настърган пармезан.
8. Пица
Това е трик да излъжете капризните деца, които не желаят да ядат тиквички, но обожават пица. Лъжата, разбира се, е благородна, защото тази „пица“ е много полезна.
Вземете килограм тиквички и ги настържете на ситно ренде. Посолете леко и оставете сокът да се отдели. През това време разбийте 3 яйца, 180-200 г извара, половин чаша брашно. Подгответе и продуктите за върху пицата – нарежете чушки, чери домати, лук, гъби, колбас, шунка - каквото искате или каквото има в хладилника. Настържете кашкавал.
Загрейте фурната до 180 градуса. Когато всичко е готово, изстискайте тиквичките почти до сухо и ги прибавете в купата с яйцата, брашното и изварата. Посолете малко и добавете пресни или сушени подправки.
Замесете тестото и го разстелете на тънък слой. Печете 20 минути.
Извадете от фурната и наредете отгоре подготвените продукти. Поръсете с кашкавала и върнете във фурната за още 10 минути.
Коментари