Причината е, че съдържа много биоактивни вещества

Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства.

Особено важно е, че съдържа биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко. Благодарение на тях козето мляко е годно за консумация продължително време:

* при стайна температура - в продължение на 3 дни;

* в хладилника може да го държите повече от седмица.

Какво съдържа:

* 11,3-13,7% сухо вещество;

* 3,0-4,5% мазнина;

* 3,3-4,1% белтък;

* 4,4-4,9% млечна захар;

* 0,8-1,0% минерални соли.

И още:

В сравнение с кравето

в козето мляко има 6 пъти повече кобалт,

който влиза в състава на витамин В12. А този витамин е много важен за нормалното кръвообращение и контролира обменните процеси.

Другото голямо преимущество: Белтъчините в козето мляко са най-близки по аминокиселинен състав до тези на човешкото мляко.

И още: алергичните към краве мляко хора спокойно могат да пият козе мляко.

Освен това е

богато е на витамини и микроелементи

- много калий, витамин А, B12, С, D, калций, фосфор, желязо – и всичките в лесно усвоима форма.

Още предимства:

0 При масленост 3,0-4,5% козето мляко се усвоява практически на 100%.

0 Хранителната дажба на козата не оказва влияние върху вкусовите качества на суровината.

Ползите:

1) Козето мляко е много добра напитка за хора, които имат оплаквания от респираторни заболявания като астма, туберкулоза, бронхит и белодробни инфекции.

2) Полезно за хора, които имат оплаквания/симптоми на недостиг на кръв (анемия) и на жени, които имат проблеми с менструацията.

3) Препръчва се при храносмилателни оплаквания, коремна болка и прекомерно стомашна киселина.

4) Има благотворно влияние при бъбречни заболявания - нефротичен синдром, бъбречни инфекции, високо пикочна киселина.

5) Допринася за укрепване на костите, зъбите.

6) Помага при артрит, а също така предотвратява загубата на костна маса (остеопороза).

7) Надвива умората и бързо възвръща тонуса и жизнеността.

8) Помага при възстановяване след онкологични заболявания.

9) Подобрява състоянието на мастната тъкан.

10) Действа благотворно при разранявания и увреждане на кожата.

11) Увеличава имунитета срещу различни заболявания.

Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства. То съдържа много биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко.
Току-що издоено, козето мляко притежава бактерицидни свойства. То съдържа много биологично активни вещества, които не присъстват в кравето мляко.