Въпрос изпратен от: mitaka_49
В лозята
Здравейте! Бяло вино от Мускатоотонел около 100 л. Направено при спазване на технологията за бели вина. След третото претакване се избистри, с добър аромат, но сладни. Предпочитам бяло сухо вино. Бихте ли ми посъветвали. Поздрави!Български фермер отговаря: Сега е късно да предизвиквате ферментация. Температурите падат и под 0 градуса, а за тази цел трябват 15-20 градуса. Може би за догодина ще ви бъдат полезни тези съвети:
Трудната ферментация се характеризира с това, че при определени случаи тя спира и виното остава сладко.
Причините за трудната ферментация са няколко:
Многото захар в гроздето е проблем и е причина за трудна ферментация
На първо място сред причините за трудно ферментиране е високото захарно съдържание на гроздето. Когато гроздето е със захарно съдържание над 26 об.% при нормална ферментация се получават над 14,6 об.% алкохол.
При провеждането на ферментацията с дивите дрожди, които се намират по зърната, те трансформират захарта до алкохолно съдържание на виното от 13,5 до 14 об.%, след което именно алкохолът убива дрождите и виното остава сладко.
Затова при високо съдържание на захар в гроздето може да се използуват селекционирани дрожди които се купуват от специализираните магазини.
Тези дрожди могат да ферментират захарите до 16-16,5 об.% алкохол, при което цялото количество захар се трансформира до процента, който търсим.
Продават се различни видове дрожди - както универсални за вина с отличен ароматичен профил, така и за вина от всички видове, произвеждани при трудни условия /ниска температура, висок потенциален алкохолен процент, избистрена мъст и др./. Има и такива за производството на свежи, ароматни качествени бели вина.
Друга възможност, която имаме е да намалим захарното съдържание в гроздовата каша.
Това става чрез добавяне на грозде с по-ниско захарно съдържание или чрез добавяне на мека питейна вода до достигане на 24-25 об.% захари.
Ниската температура прави доста бели, защото също спира процеса на ферментиране
Друга причина за трудна ферментация на гроздовата каша е ниската температура. А още през месец октомври температурите вече често падат рязко, особено през нощта и мнозина от стопаните не отчитат това.
Те обаче трябва да знаят няколко важни правила
При температури на кашата под 17 градуса ферментация изобщо не започва.
Тогава е необходимо част от сока, източен от кашата леко да се подгрее, за да достигне температура най-малко 20 градуса.
След това вече трябва да се внесат селекционирани дрожди за трудна ферментация - те могат да се купят от специализираните магазини.
Тези дрожди могат да провеждат ферментация при 12-13 градуса и след възбуждането й тя вече да протича докрай.
Знаете, че ферментацията се разделя на два етапа: бурна и тиха.
През бурната се отделя повече топлина отколкото се губи и температурата достига до 25-26 градуса.
Освен това при бурния процес ферментират част от захарите, но с натрупването на алкохол над 7-8 об.% той започва да затруднява работата на дрождите и скоростта на процеса чувствително се забавя.
При тези условия количеството на отделената при ферментацията топлина става по-малко от топлината, която се губи през стените на пластмасовите съдове и затова температурата спада често под 15 градуса. Именно тогава ферментацията спира - заради ниската вече температура на кашата.
И в този случай трябва да се поставят дрожди за трудна ферментация и да се покрият бидоните със стари дрехи или одеяла, за да не се губи топлината на сместа.
И топлината спира процеса
Спирането на ферментацията може да бъде причинено и поради висока температура.
Когато бурната ферментация се провежда с големи количества грозде в голяма дървена каца при висока температура на гроздето /при гроздобера над 26 градуса/ се получава затрудняване на ферментацията.
Когато температурата надхвърли 32-33 градуса процесът спира, защото се блокира - просто дрождите измират от високите градуси
В този случай температурата на кашата трябва да се свали до 24-25 градуса.
Ако при две отделни замервания на захарта в сока тя ви показва, че не спада, тогава трябва да се засее отново със закупените селекционирани дрожди и да се внимава температурата да не става твърде висока.
За да се охлади по-лесно кашата, може да се прави претакане на виното през хладните сутрешни часове.
Прекаляването със серен двуокис е фатално
Употребата на серен двуокис все по-често се среща при домашното производство.
Високата му доза обаче - над 150 мл за 100 кг грозде, също е честа причина за спиране или незапочване на ферментацията и дори води до обезцветява сока при червеното грозде
При тези случаи се прави претакане на сока, за да излети серният двуокис и чак тогава се засява със селекционирани дрожди, които могат да издържат на по-високи дози серен двуокис.
Съветът е преди ферментацията стопаните да добавят не повече от 80 мл 6%-серниста киселина, а при добро качество на гроздето дори да не го правят.
При ферментацията почти 100% от серния двуокис излита. След източване на младото вино, особено, ако е бяло, задължително се поставя серниста киселина-6% в доза 80 мл.
Освен това е редно майсторите да си водят ферментационен дневник и всеки ден, като разбъркват кашата да измерват със захаромер захарното съдържание на сока, както и тепературата.
Ако установят, че 2-3 дни захарността не пада и температурата е ниска или висока, веднага да вземат мерки.
Въпрос изпратен от: Zoiaa12
Овошки
Засадих си ябълка от семка преди 4 години, без идея, че трябва опрашване, нямах никакъв опит тогава, то и сега нямам кой знае какъв опит с овошките... Не зная и какъв сорт е самото дръвче. Само е, около него няма други овошки и до момента не е дало цвят. Има ли някакви начини и изобщо шанс да даде плодове през следващите години? Благодаря!Български фермер отговаря: Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години.
За голямо съжаление повечето сортове ябълки са хибридизирани и те не могат да се отглеждат по „стандартния метод“ от семка. Възможно е вашият случай да е такъв.
За да даде плод, дръвчето трябва да се облагороди със желания сорт.
Въпрос изпратен от: ivankaynarov
В лозята
Здравейте , моят въпрос е : Коя комбинация от препарати е най добра за последно пръскане на лозята ? Тук искам да уточня няколко неща. В момента нямам видими болести по лозето, нямам десертни сортове и последно съм пръскал преди 10 дни със Синстар + Топсин + Децис. Благодаря Ви предварително за разбирането и очаквам Ващия отговор !Български фермер отговаря: През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното.
При време като сегашното, когато са налице и чести превалявания, използвайте системни фунгициди с предпазно и лечебно действие като Топаз 100 ЕК - 0,03% (14 дни), Строби ДФ-0,02% (35 дни), Фалкон 460 ЕК – 0,03% (14 дни), Бампер 25 ЕК -0,02% (30 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Фоликур 250 ЕВ / Хоризонт/ – 0,04% (21 дни), Флинт Макс 75 ВГ-0,016% (14 дни) и др.
Внимание! Вече има повишен риск и от сиво гниене, особено при лозите, претърпели повреди от гроздови молци и брашнеста мана. По-уязвими са сортовете със сбити гроздове.
Срещу сивото гниене е добре да се проведат две пръскания. Първото – когато започва прошарването на зърната, и второто – към края на месеца. Подходящи са Суич 62,5 ВДГ- 0,08% (35 дни), Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% (20 дни), Топ Плюс 70 ВП – 0,1% (35 дни), Топсин М 70ВДГ – 0,1% (14 дни),Фолпан 80ВДГ – 0,15% (20 дни).
Ако сте установили заразявания и с трите болести - оидиум, сиво гниене и мана, или искате да направите и сега една защита срещу трите, изберете фунгицидите, които са регистрирани у нас за едновременна борба срещу тези икономически най-важни болести - Куадрис 25 СК – 0,075%, Кабрио Топ – 0,2% (28 дни), Шавит Ф72 ВДГ- 0,2% (20 дни).
Унесени в борбата с болестите, не пропускайте да проверите има ли вредна дейност на шарения гроздов молец, който и през август не я е прекратил.
Гъсениците нападат зреещите и узрели гроздови зърна, а какавидите им после отиват да зимуват под кората на стъблата и главините или в основата на чеповете.
Пръскане се прави само ако видите, че има 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените. Ако е така, използвайте инсектицид с подходящ карантинен срок. Изберете измежду Децис 2,5 ЕК – 0,3% (7 дни), Вазтак Нов 100 ЕК – 0,0125% (14 дни), Карате Зеон – 0,02% (10 дни), Релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), Сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), Ранер 240 СК – 0,04% (7 дни десертно, 14 дни винено грозде).
Въпрос изпратен от: jJanaPetkova
Растениевъдство
С какво да пръскаме зелетоБългарски фермер отговаря: Въпросът ви е зададен много общо. При зелето има различни болести и вредители, за които са регистрирани и разрешени различни препарати. Ако ви интересува нещо конкретно, най-точна информация може да получите в агроаптеката наблизо.
Въпрос изпратен от: SPetrov4036
Зеленчуци
Здравейте, не мога да определя от какво точно боледуват доматените растения. Започва със завиване на листата в основата, после увяхва върха и се появяват кафяви петна по надлъжната част на стъблото и по плода. На върха листата на растенията изглеждат втрънчени и заострени като бодили. Това гъбно заболяване ли е или вирусно заболяване и с какво да третирам посевите срещу болестта?Български фермер отговаря: Петната със сигурност са симптоми на картофена мана.
Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга симптоматика.
Трябва да напръскате доматите със системен лекуващ фунгицид.
Въпрос изпратен от: mari_74
Овошки
Здравейте, в двора имам праскова, по зелените плодове забелязах черни петна като посипани със сажди,но тези петна не се изчистват,като ги потъркам.Каква може да е причината за това?Пръскам редовно със Скор,Топсин и различни инсектициди.Български фермер отговаря: Описанието не е достатъчно, за да се определи на какво с дължи това.
Трябва да прегледате листата, а също и по-добре плодовете, за да установите дали се касае за болест или неприятел.
По принцип фунгицидите, които сте посочили, са подходящи за контролиране на болести по прасковата.
Въпрос изпратен от: jJanaPetkova
Овошки
Райската ни ябълка беше отрупана с плод, който започна да капе и сега останаха съвсем малко. На какво се дължи това и с какво да пръскаме дръвчето.Български фермер отговаря: Райската ябълка е много влаголюбива култура. Най-големи са потребностите и от вода по време на наедряване на плодовете. Това е една от възможните причини за опадването на плодовете, в случай че точно тогава не сте поливали. Друга причина могат да са и високите температури тази пролет, които в съчетание с липса на почвена влага причиниха стрес и на други овошни видове.доведоха до стрес и други овощни видове.
Райската ябълка не се напада от болести и неприятели и не се налага пръскане. Есента след листопада направете основно торене на дървото с комбиниран тор, съдържащ фосфор и калий.
Въпрос изпратен от: Christova
Зеленчуци
Здравейте, В началото на седмицата имаше мраз и листата на картофените насаждения измръзнаха, за Германия става дума. Изглеждат като попарени с вряла вода. Има ли шанс да се оправят ида станат картофите или да ги вадя и садя нови? Благодаря Ви!Български фермер отговаря: Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите.
Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
Въпрос изпратен от: Marianka
Зеленчуци
Пръсках домата с Шавит и след това се появиха бледокафяви жълтеникави петна по листата. На какво се дължи това?Български фермер отговаря: Петната може да се следствие на предозиране, както и на неправилна употреба на продукта, ако се предположи, че той е причината.
Петната могат да са причинени още от вредители, дефицит на хранителни елементи, неблагоприятни фактори и др.
Шавит не е регистриран за употреба при домати. Използва се основно при овощни и лозя.
Въпрос изпратен от: RAYNA
В лозята
Здравейте! Опитвам се да поддържам старо лозе на около 40 г. Последните 2 години тръгва много добре, но след леко наедряване на зърната за много кратко време започват да изсъхват заедно с чепките. Напоследък го пръскам с РИДОМИЛ ГОЛД и НУРЕЛЕ против листозавивачката. Сега го изрязах душмански, пъпките започнаха да набъбват. Уместно ли е сега да го напръскам и с какъв препарат?Български фермер отговаря: Смята се, че причина за съхненето по чепките е нарушеното съотношение между елементите калий, калций и магнезий. За да се намалят загубите от съхненето на чепките, лозите могат да се пръскат една седмица преди цъфтежа с Калциев хлорид - 0,5% или с Магнезиев хлорид - 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и в началото на узряването лозите се пръскат с Магнезиев сулфат - 0,5%. С работния разтвор трябва добре да се напръскват листата и гроздовете. Третирането да се провежда рано сутрин, привечер или след дъжд, когато влажността на въздуха е по-висока. Пръскането на лозята срещу маната допринася за намаляване на загубите от съхненето на чепките и гроздето.