Въпрос изпратен от: ccacheva
Агробизнес
Има ли институция, която да санкционира арендаторите, които не изплащат рента, а получават субсидии? Землището е Горски Горен Тръмбеш, Великотърновски окръг.Български фермер отговаря:
Съжаляваме за ситуацията, в която сте изпаднали, но по принцип законодателят не е предвидил друга институция за целта, за която питате, освен съда.
Рентата е резултат от договор между Вас и арендодателя и в случай на спор, той трябва да бъде отнесен в съда.
Неплащането на рента обаче може да стане повод и причина от Ваша страна при завеждане на съдебен иск да пожелаете и разтрогване на договора.
Въпрос изпратен от: valenti8762
Овошки
Има ли добър препарат против трева в овощна градина и става ли да се наръси сега?Български фермер отговаря:
Да, по принцип има хербициди, които могат да се използват в овощни градини. Продуктът обаче се избира в зависимост от видовете плевели, както и овощните култури. Не може да се дава препоръка по принцип.
Въпрос изпратен от: Polya
В лозята
Здравейте, Интересувам се от къде мога да закупя парафинови смеси за облагородяване на лозички? Има ли вариант те да се заменят с нещо друго при присаждането на калемите? Предварително благодаря за отговора ВиБългарски фермер отговаря:
Здравейте, засега мога да Ви отговоря, че моето проучване сочи, че парафиновите смеси вече не се намират по селскостопанските аптеки и не се произвеждат у нас, а ги има само от внос...Продължавам да търся източник на информация, но това, което е сигурно е, че ги внасят овощарските разсадници и ако имате в съседство такъв, обърнете се към него...
Въпрос изпратен от: Marina
Растениевъдство
Здравейте! Подариха ми семена на ягоди. Можете ли да ме насочите как и кога се сеят? Благодаря предварително!Български фермер отговаря:
Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.
Поливайте ги така, че да поддържате равномерна влажност. Най-късно до 3 седмици семената поникват, а след още няколко седмици те са подходящи за пикиране. В края на май могат да бъдат разсадени навън.
Въпрос изпратен от: mitaka_49
В лозята
Двойно преварена ракия - около 70 градуса , преди да се сложи в дъбово буре или в стъклени бутилки с френски чипс трябва ли да се разреди?Български фермер отговаря:
Ако бурето, в което ще държите ракията, има свободен обем, за да я разредите - можете да го направите. Но по принцип това не е задължително и бихте могли спокойно да я съхраните с този градус, за да отлежава - такъв е отговорът на нашия констултант.
Въпрос изпратен от: гено_димитров
Овошки
От редица години в САЩ се използват т.нар. brush waxes – замазки на базата на битумни емулсии и каучуков латекс – течни и много удобни при присаждане или окастряне на дървета и лози. В България кога ще започне производство или закупуването на този тип замазки – евтини – в САЩ 1 кг струва 11-13 $ Продавани в САЩ замазки, използвани при присаждане и резитба на овошки: amazon.com: 1.Tanglefoot 300000530 1-Quart Tree Wound Pruning Sealer and Grafting Compound: формира сравнително дебел слой,с черен цвят . Базирана на битум замазка, съдържа полибутилен и асфалт. 2. Bonide 225 16-Ounce Brush Top Pruning Sealer. Съдържа петролен асфалт и алифатен петролен разтворител.Български фермер отговаря:
Г-н Димитров, благодарим за информацията, която споделяте в помощ на колегите си. Възможно е благодарение на вашата информация и в България да се появи внос.
Въпрос изпратен от: borislav iliev
В лозята
Моля някои да ми пише. Виното ми удря ще кажеш, че е вкиснало, но какво да правя? Сортът му е ракацител бял. Може ли да се оправи и как. Моля да ми пишете.Български фермер отговаря:
Оцетното вкисване е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.
ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.
ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.
Предпазни мерки срещу вкисване
Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо
Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.
В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.
В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.
ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.
Въпрос изпратен от: Георги Toнчев
В лозята
Имам оформени вече 4 год.лозички/мерло/.Мога ли от тяхни пъчки да произведа нов разсадъчен материал?Кога и как?Български фермер отговаря:
Вижте вече публикувани отговори на подобни въпроси като вашия:
http://www.bgfermer.bg/Article/1649731
ВЪПРОС: Идеята ми е да нарежа лозови пръчки от харесвани от мен лози и тази зима да ги окореня, за да запълня останалото накрая празно место от лозето. Намислил съм като ги нарежа, да ги сложа в щайги със смес от пясък и земя, да ги полея и наблюдавам. Лошото е, че съм в апартамент и нямам подходящо место, освен в мазето, което зимата е студено и тъмно. Дали ще успея?
ОТГОВОР:Пръчките се вкореняват в тъмни, но топли помещения - има минимални изисквания за температурата, при която протичат биологичните процеси, както за образуване на калус, така и за вкореняване. Температура и влажност са възлови условия за това.
ВЪПРОС:Мога ли да използвам лозови пръчки, които ще нарежа напролет по време на резитбата. Така съм чувал, че е правил дядо ми?
ОТГОВОР:Може да опитате този вариант, но пак се иска топла изба, а и влажна - за да не засъхнат. Напролет ще прецените кои пръчки са подходящи за присаждане или засаждане. Но имайте предвид, че има опасност от частично измръзване на пъпките, затова е по-добре посадъчният материал да се събира от есента.
ВЪПРОС:Мога ли вместо пясък и пръст да използвам дървени трици за резниците?
ОТГОВОР:Много стари хора казват, че триците държат топлина и влага и влияят благоприятно на вкреняването, а и са по-леки от пръстта. Но имайте предвид, че те бързо изстиват, а за самото вкореняване и покълване на лозите е необходима температура по-голяма от 18°С. С две думи - триците стават за килера или балкона, който е остъклен, но са малко рискови за избата.
ИДЕЯ НА ЧИТАТЕЛ: Може да се пробва вкореняване в туба от 5-7 л вода - да е отрязана отгоре и да се напълни с тор, пясък и градинска пръст. Пръчките се забиват в нея, поливат се и още в началото на следващата година може да покарат първи листенца, а лятото да ги засадите на предвиденото място. Пробвал съм този вариант - лятото поливам, наесен вече съм имал лозички.
Въпрос изпратен от: shubarkov
Зеленчуци
Здравейте! Интересува ме как се колтучат краставиците. Тъй като за всеки сорт колтученето е различно, бихте ли обяснили за сорта "Гергана", тъй като все още най-масово се засажда в любителските градини? Ще бъде добре ако илюстрирате с някоя снимка или схема. Предварително благодаря!Български фермер отговаря:
При Гергана всички колтуци на височина 20-25 см от основата се отстраняват, следващите няколко се прекършват на 2 листа и 1 плод, а по-горните - на 2-3 плода. Върхът се прекършва на 10-12 см над телената конструкция. Разклоненията под него - 2-3 на брой, се оставят свободно надолу. Прекършват се едва на 70-80 см над почвената повърхност.
Въпрос изпратен от: fredip
Домашна ферма
Здравейте! Млад мъжки заек при опит да премине през тесен отвор си е самокастрирал единия тестис. Та въпроса ми е: Може ли заек с един тестис да заплоди зайкинята? Поне за едно поколение, след това ще го сменя.Български фермер отговаря:
Да, можете да го пуснете за разплод.
Обикновено такава "кастрация" се наблюдава, когато в една клетка се отглеждат няколко агресивни мъжки заека. Те се нападат взаимно и могат да останат без тестиси. В такъв случай веднага трябва да се разделят още преди да се е случило най-лошото.