Много стопани предпочитат този тип угояване, което е разновидност на месното

Беконът е младо нежно и сочно месо, изпъстрено с тънки прослойки сланина. Беконното угояване се смята за разновидност на месното угояване на свинете. За да попадне угояваното от вас прасе в тази категория,

външната сланина трябва да бъде бяла

и да е разположена на равномерен слой по цялото тяло с дебелина във външната част на равнището на 6-7-о ребро от 2-4 см. Ако на това място дебелината на сланинаната е над 4 см, то тези животни се отнасят към мазния бекон.

Преди клането тези свине трябва да тежат 90-95 кг. Като правило за целта се колят прасета на 6,5-7-месечна възраст.

Беконното угояване се дели на два периода

* През първия период на прасето трябва да се създадат условия за добро увеличаване на теглото и развитие, за да може на 4,5-5 месеца то да достигне живо тегло 53-58 кг (при среднодневен прираст не по-малко от 460 г).

* През втория период (от 4,5-5-месечна възраст) среднодневният прираст трябва да е не по-малко от 600 г, а теглото на 6,5-7-месечна възраст - 90-95 кг.
Разбира се,

прирастът може да бъде и по-нисък

Но в този случай прасето ще достигне беконна кондиция на 8,5-9 месеца, а качеството на бекона при това намалява. Освен това за 1 кг прираст се изразходва повече фураж, което оскъпява производството