Много стопани предпочитат този тип угояване, което е разновидност на месното
Беконът е младо нежно и сочно месо, изпъстрено с тънки прослойки сланина. Беконното угояване се смята за разновидност на месното угояване на свинете. За да попадне угояваното от вас прасе в тази категория,
външната сланина трябва да бъде бяла
и да е разположена на равномерен слой по цялото тяло с дебелина във външната част на равнището на 6-7-о ребро от 2-4 см. Ако на това място дебелината на сланинаната е над 4 см, то тези животни се отнасят към мазния бекон.
Преди клането тези свине трябва да тежат 90-95 кг. Като правило за целта се колят прасета на 6,5-7-месечна възраст.
Беконното угояване се дели на два периода
* През първия период на прасето трябва да се създадат условия за добро увеличаване на теглото и развитие, за да може на 4,5-5 месеца то да достигне живо тегло 53-58 кг (при среднодневен прираст не по-малко от 460 г).
* През втория период (от 4,5-5-месечна възраст) среднодневният прираст трябва да е не по-малко от 600 г, а теглото на 6,5-7-месечна възраст - 90-95 кг.
Разбира се,
прирастът може да бъде и по-нисък
Но в този случай прасето ще достигне беконна кондиция на 8,5-9 месеца, а качеството на бекона при това намалява. Освен това за 1 кг прираст се изразходва повече фураж, което оскъпява производството


Коментари