Основната и най-важна задача, която трябва да преследвате с резитбата на лозите във вашето вилно място, както ни обяснявате, е да регулирате растежа и плододаването, за да се получи максимален постоянен добив на доброкачествено грозде.
В няколкото материала на страницата ще се опитаме да ви обясним как да постигнете това в последователност от няколко години.

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД: резитбата на лозята започва и в по-топлите дни от февруари. А целта ви трябва да е тя да приключи преди започването на сокодвижението.

ОЩЕ НЕЩО: резитбата трябва да се извърши избирателно, като най-напред се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване.

ПРАВИЛО: започват да се режат първо винените сортове, които са сравнително най-студоустойчиви, като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен.
Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап.