ВЪПРОС: Уважаема редакция, как трябва да се избистри вино, което е държано в 25-литрови дъмаджани около един месец? То продължаваше да има мътен вид и не стана прозрачно, а на мой колега, държано в бъчви, за една седмица се е избистрило...
ОТГОВОР:
Младите вина, при няколкомесечно съхранение, продължават да се освобождават от някои излишни съставки. Ако се избързва с бутилирането им, има риск и в бутилките да се образува утайка.
ВНИМАНИЕ:
Освен това съществува опасност, ако захарта не е напълно ферментирала, да започне вторична алкохолна ферментация и образувалият се въглероден двуокис да причини счупване на бутилките или изгърмяване на тапите. Това налага използване на някои вещества. В домашни условия се ползват няколко вида бистрители, които ви обясняваме отделно.
Коментари