Продукти: За тестото: 3 ч. лъж. мед, 100 г масло, 100 г захар, 1 ч. лъж. сода, 2 яйца, 400 г брашно.
За крема: 400 г крема сирене, 400 мл сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 2 ч. лъж. мед.
За пралина: 150 г ядки, 150 г захар.
Приготвяне на блатовете: Разтопете захарта, меда, маслото в малка тенджерка, докато захарта се разтвори, като разбърквате от време на време. Добавете содата, разбъркайте и оставете на котлона за около 1 минута. Добавете яйцата и разбийте с миксер. Сипете цялото брашно, разбъркайте до получаването на гладка смес. Охладете и оставете в хладилника за 1 час.
Разделете тестото на 16 топки. Разточете блатовете и всеки един печете за 3-4 минути при температура 190 градуса, до златистокафяво. Докато блатовете са топли, изрежете кръгове с диаметър от 20 см. Два от блатовете раздробете на трохи с помощта на миксер.
Крем: Разбийте крема сиренето с пудрата захар и меда. Постепенно добавете сметаната и разбийте до получаването на гладък крем.
Пралина: Запечете леко ядките и оставете настрана. В малка тенджерка загрейте захарта, докато се получи течен карамел. Поставете ядките върху фолио или хартия за печене и ги залейте отгоре с карамела. Охладете. Натрошете пралина.
Сглобяване: Подредете блатовете върху чиния за сервиране, като между тях мажете с крем и поръсвайте с трохите и с пралина. Поръсете тортата и отвън и поставете в хладилник за 12 часа.
* Пралина е сладкарски продукт, състоящ се главно от раздробенa карамелизирана захар и ядки, най-често бадеми. Използва се като компонент на различни храни, например като украса на торти или пълнеж на сладкиши.
Коментари