Изваждането на меда е най-приятния момент от работата на пчеларя, обяснява ст.н.с. д-р Боян Първулов на nbps.press.bg.
Знак за изваждането на меда е запечатването на по-голяма част от килийките с мед. Когато 1/3 или 2/3 от питите са запечатани и при удар с ръка върху горната летва от килийките не изтича мед, значи че е узрял и може да се центрофугира.
Изтръскването и смитането на пчелите от питите става над кошера с помощта на пчеларската четка или гъше перо, така че пчелите да се върнат при семейството. Питите с пило и мед само по края не се изваждат. Те остават в кошера като резерва за периодите без паша, освен това центрофугирането на пилото поврежда ларвите.
За да може медът да се извади от килийките, питите трябва да се разпечатат от восъчните капачета с които са покрити. Това става с помощта на специални вилици или ножове.
Разпечатването с вилица става като се започва от долният край на питата и се върви нагоре към горната рамка, защото килийките са с лек наклон нагоре, за да не изтича меда. Върхът на вилицата се пъха под капачетата и се придвижва с леко усилие нагоре, като се притиска петата на вилицата към питата. Отпечатките се събират в специален съд, обикновено правоъгълни тави, или специални устройства за разпечатване, и след отцеждането на меда, восъкът се претопява.
Коментари