Как се прави от любители, иска да знае Иван Иванов от Нова Загора

Фъстъците са топлолюбива култура със значително дълъг вегетационен период. В зависимост от сорта и условията той е между 120 и 150 дни.

Отглеждането на фъстъците не е свързано с много грижи, но е важно да се спазват някои срокове, площта да е съобразена с изискванията на растението, както и да се извършват навременни обработки.

Фъстъците се засяват в края на април или началото на май. Температурата на почвата трябва да бъде около 13-15 градуса.

Определяща е и подготовката на почвата. Необходимо е тя да бъде добре обработена през есента на около 30 см дълбочина. Тогава се внасят фосфорните и калиевите торове (особено при по-леки почви).

Пролетните обработки са по-плитки като с последната преди засяване се внася 1/3 от азота.

Семената се поставят на 7-10 см дълбочина и се покриват с почва. Схемата на засаждане е 70 см между редовете и 10 см вътре в реда. Редовете да са в посока север - юг. Насаждението трябва да се поддържа чисто от плевели през цялата вегетация. Фъстъците не понасят засенчване особено в ранните фази. Затова се води борба с плевелите. Тя може да се извършва с подходящи хербициди или плитки почвени обработки.

В нормални години се правят 2-3 поливки, като първата е по време на масов цъфтеж, а последната - не бива да е по-късно от средата на август. С поливките може да се внесе останалото количество азот.

Тънкости при загърлянето

Извършва се по време на цъфтежа

Цъфтежът при фъстъците започва през юни. За да има добър добив, се извършват 2-3 загърляния именно на цветовете или по-точно на цветните дръжки (гинофори), които носят семепъпките.

Първото загърляне е непосредствено след прецъфтяване на първите 2-3 съцветия. Всяко следващо е през интервал от 12-15 дни и отново е обвързано с цъфтежа.

Загърлянето се извършва с цел да се намали разстоянието между почвата и гинофорите. Така се печели време. Почвата трябва да е рохка и чиста от примеси като камъни, парчета дърво или друго, което да попречи на гинофорите да се забият в нея. Преовлажняване в този момент води до загуби.

Веднъж установени в почвата гинофорите дават начало за развитие на плодовете. Подходяща влажност в този момент е 70-80% от ППВ, като е необходимо да се поддържа баланс между водния и въздушния режим.

Зазреят ли ядките - да не се полива

Фъстъците се сушат 10-ина дни

Узряването започва през септември и зависи от сортовите особености. Сигурен знак за започването на тази фаза е забавянето растежа или пълното спиране. Листната маса придобива жълтеникав вид, а плодовете спират да наедряват. В този период не е желателно да има много влага в почвата, защото има вероятност семената да покълнат или да бъдат нападнати от почвени патогени.

Фъстъците се изваждат чрез изскубване и се очистват от почвата. Растенията се подреждат с плодовете нагоре, за да просъхнат. Шушулките се прибират след няколко дни като се отделят ръчно. Това става лесно, ако са добре узрели и просъхнали. Следва почистване на примеси и досушаване. Фъстъците се разстилат на тънък пласт под навес в хубаво слънчево време. Сушенето продължава 7-10 дни.

Изсушените фъстъци се съхраняват в проветриви помещения без влага.

ВАЖНО!

Решаващи фактори за богата реколта са загърлянията и поливките