Струва си първо да припомним, че лозите и асмите са от най-взискателните в областта на трайните насаждения.
За да се получи висок добив, като същевременно се запази здравето на растенията, е необходимо да се вложат много усилия и то навреме.
Начинаещите често са в състояние да съсипят дадена гроздова реколта, ако действат на случаен принцип и с недостатъчно познания.
Едни от основните грижи са дори преди резитбата.
Необходимо да се научат:
Оптималното време за рязане,
инструкциите за подрязване,
ценните и редки съвети на майсторите за конкретни практики и т.н.
На първо място един новак трябва да знае времето, когато е възможно да се извърши резитба. Тя може да варира както въз основа на площите, така и на сортовете. Когато не е сигурен, трябва да научи кога в района започват да режат.
Тази година е особено важно да се оставят правилните леторасти и издънки, предвид станали измръзвания и с цел правилно натоварване на лозите.
Не се препоръчва резитбата да се остави за много късно през пролетта, освен ако лозите не са малко на брой и майсторът не е обучен да го свърши за два-три дни.
В обратния случай започва напъпването на пъпките и хранителните вещества тръгват.
Освен това трябва да се има предвид, че при лозите и асмите бавно зарастват различни наранявания
Който остави да реже за ранна пролет, да знае, че трябва да направи много внимателна и коректна резитба - и то, когато температурата на въздуха не е по-ниска от 5 градуса.
Трябва да се научи правилото, че резитбата не е универсална за всички сортове и формировки
Знаейки всички нюанси на различните изисквания, някои любители се справят идеално, но други са хвърлят на важната манипулация за всички сортове по един и същи начин и правят всичко, което "просто така". Тогава се допускат най-големите грешки и лозите се претоварват. И вместо добро развитие, през вегетацията се стига до обратното.
Това води до трудна превенция на болестите особено през лятото, до прекомерно слънчево огряване и създаване на неблагоприятни условия за узряване на гроздето. Нарушава се хранителният режим и дори се стига до по-бързо стареене на лозите - те стават по-слабо устойчиви на студ, болести и неприятели.
Така че, внимавайте и питайте преди да бързате или чакате.
Коментари