Как да стане в домашни условия от диви дрожди
Умерените дози серен двуокис потискат или убиват всички плесени, бактерии и диви дрожди.
Това дава възможност алкохолната ферментация да протича с културни раси дрожди - чрез използване на предварително приготвен квас.
Приготвянето на квас от селекционирани културни раси дрожди в домашни условия не се практикува често, казваме на читатели, които искат да опитат.
Вместо с тях може по-бързо и удобно да пробват да си приготвят квас от намиращите се по гроздето дрожди.
Това става по следния начин:
Рецептата за у дома
3-4 дни преди гроздобера се набира добре узряло здраво грозде.
За 100 кг грозде са необходими 3 литра квас, който може да се получи от 6-7 кг грозде.
Ако очаквате добив от около 800 кг грозде - за него ще е необходим около 24 л квас.
Това количество квас ще се получи от около 60 кг грозде.
Набраното се смачква и мъстта се отделя.
Сулфитира се с 10 г серен двуокис за 100 литра.
В случая ще са необходими 2,4 г, които се съдържат в 50 мл серниста киселина.
Мъстта се налива в по-голяма тенджера или пластмасов бидон, покрива се с чист тензух и се оставя в помещение с температура около 22-23 градуса.
След 24-48 часа започва бавна ферментация, която постепенно се усилва.
Когато започне бурна ферментация квасът е готов и може да се използва
При положение че няма възможност да се приготви квас, засяване може да стане, като се ползва бурно ферментиращ материал от съсед, който е извършил по-рано гроздобера.
Количеството на кваса е 3 процента от общия обем на гроздовата каша (мъстта).
Повтаряме, че обикновено в домашни условия ферментацията протича без използване на квас.
При нормални условия след смачкване на гроздето е необходимо само сулфитиране с 5-6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст.
В зависимост от температурата ферментацията на каша започва след няколко часа, а ферментацията на мъстта започва по-късно.
Съвет: Когато времето е студено, но гроздето е било здраво, серен двуокис може да се внесе направо във виното - след приключване на тихата ферментация.
Внимание: При ферментацията не бива да се внася серен двуокис, защото затормозява дрождите. За да функционират, те образуват в голямо количество алдехиди, които придават изветрял вкус на виното.
Коментари