Вари се до гъстота на пчелен мед
Петмез, почти като едно време и като този на нашите баби, би могло да се направи и днес.
Най-хубав естествено става от плодовете, които съдържат повече захар - такива са грозде, цвекло, дини, сливи.
От тях става хубав сгъстен плодов сок без прибавка на захар. Сокът се получава, като се изстискат плодовете или като се сварят и пресоват.
За да се получи бистър, прозрачен петмез сокът се възварява и се оставя да престои поне 10-12 часа.
Трябва хубаво да изстине и да се утаи.
Към сварения сок е добре да се прибави гореща бяла пръст или пепел от дъбови дърва, за да е автентичен.
Каква е дозата:
На 25 л сок се прибавят 1/2 кг пепел или бяла пръст. Coкът се бърка, докато престане да се пени, след което се оставя да се утаи.
За да се избистри по-добре, пресичането може да се повтори.
Прецежда се през тензух. Петмезът се вари в плитка тава на силен огън, като се бърка непрекъснато. Готовият петмез има гъстотата на течен мед.
Към него могат да се прибавят различни плодове, че дори някои пробват и зеленчуци.
На 15 кг сгъстен петмез се слагат 1,5 до 2 кг плодове - те се прибавят, когато сокът е изврял почти наполовина.
Старите хора твърдят, че за да получи хубав аромат, преди да е напълно сгъстен, в него едно време са потапяли сгорещено до зачервяване желязо.
Изсипва се в съдове, след като е изстинал напълно - така плодовете се напояват добре.
Петмез, но и с ябълки
Пресичат се 12 литра шира с 350 г бяла пръст или пресята пепел.
Оставя се да се избистри, отлива се добре чистата фаза и се вари, докато остане наполовина.
На резенчета се режат 2-3 кг ябълки, които се изчистват от семената и се поставят да престоят два часа във варна вода преди това.
След това се измиват и се добавят към полусгъстената смес.
По желание може да се сложи за аромат индрише, но променя леко вкуса. Карамфил - също, но и той се намесва доста агресивно.
Така може да се приготви петмез и с дюли, круши, сливи, тикви.
Дюлите се държат във варна вода само 1 час, за да не станат много твърди.
Те, както и тиквите, се прибавят към ширата малко преди да е извряла наполовина, защото са по-твърди.
Коментари