Той е предимно бял винен и е получен от сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан
Сортът привлича интереса на много наши читатели, затова описваме характеристиката му. Разпространен е силно в северния лозаро-винарски район, където условията му подхождат.
Във вид на отделни лози го има във всички останали райони из страната, но и в много частни и фирмени насаждения.
Неговият лист е средно голям, три-петделен, гладък, слабо нарязан, с извита надолу периферия, което не е дефект.
Гроздът е средно голям, коничен, рехав и има средно тегло около 250 грама.
Зърната са средно едри и овални, а кожицата- тънка, крехка, зеленикаво-жълта до кехлибарена. Консистенцията е месесто-сочна.
Вкусът - хармоничен и слабо мискетов.
Гроздето узрява през първата половина на септември
Лозите имат умерен растеж, висока родовитост и добив.
Практически сортът е устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури.
Може да се отглежда при различни стъблени формировки.
Оставят се при резитбата къси плодни звена - чепове и стрелки.
Сортът се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки.
Гроздето е подходящо за двустранно използване - и като десертно, и като винено.
В технологична зрялост захарите са 18-20% при титруема киселинност 7-8 г.
Подходящ е за обикновени бели вина.
Коментари