Той е предимно бял винен и е получен от сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан

Сортът привлича интереса на много наши читатели, затова описваме характеристиката му. Разпространен е силно в северния лозаро-винарски район, където условията му подхождат.

Във вид на отделни лози го има във всички останали райони из страната, но и в много частни и фирмени насаждения.

Неговият лист е средно голям, три-петделен, гладък, слабо нарязан, с извита надолу периферия, което не е дефект.

Гроздът е средно голям, коничен, рехав и има средно тегло около 250 грама.

Зърната са средно едри и овални, а кожицата- тънка, крехка, зеленикаво-жълта до кехлибарена. Консистенцията е месесто-сочна.

Вкусът - хармоничен и слабо мискетов.

Гроздето узрява през първата половина на септември

Лозите имат умерен растеж, висока родовитост и добив.

Практически сортът е устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури.

Може да се отглежда при различни стъблени формировки.

Оставят се при резитбата къси плодни звена - чепове и стрелки.

Сортът се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки.

Гроздето е подходящо за двустранно използване - и като десертно, и като винено.

В технологична зрялост захарите са 18-20% при титруема киселинност 7-8 г.

Подходящ е за обикновени бели вина.