Най-богата е до 24-ия след раждането, след което губи голяма част от ценните си качества

Най-богата на хранителни вещества и имуноглобулини (антитела) е коластрата при първото доене

При следващите издоявания хранителните вещества бързо намаляват.

До 3-4-ия ден се получава т.нар. преходно мляко а след това вече нормално мляко.

Ето и примерни данни за хранителните вещества при двукратно доене в процента: при първо доене: протеин - 14%; мазнини - 6,7%; млечна захар - 2,7%; минерални вещества - 1,11%; витамин А ЕМ/л - 900; имуноглобулини, мг/мл - 58.

При всяко следващо доене количеството им намалява. И така при четвърто доене съдържанието им пада съответно на: 4,2%; 4,4%; 4,6%; 0,82%; 25%; 8,0%.

На третия ден стойностите са много близки до тези на нормалното мляко, а те са: 4,1%; 4,3%; 4,7%; 0,81%; 21%; 2,0.

Коластрата е уникален продукт, който природата е сътворила за захранване на новородените.

Друга важна особеност е резорбцията на имуноглобулините в червата на новородените. Тя е най-силна в първите часове след раждането, на 12-ия час пада с 50%, а 24 ч. след раждането пада 6 пъти и практически вече не се приемат имуноглобулини.