Западноавстралийски фермери, които отглеждат домашното чифтокопитно животно алпака, имат намерение да излязат на световния месен пазар. Според тях на вкус месото от алпака не отстъпва по нищо на телешкото.
Тридесет години, след като алпака са докарани в Австралия (отглеждат се във високите части на Андите на 3500-5000 м надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия), те традиционно се възприемат като мили същества с разкошно руно. Но днес австралийските фермери, отглеждащи алпака, вече искат място не само на пазара на вълна, но и в месния сектор. Много от тях предлагат месо от алпака на изискани ресторанти, където този вид месо вече е много търсено.
Месото от алпака е със светлорозов цвят. Според производителите то е постно, с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерин и с високо - на желязо.
Но фермерите признават, че има опасност в бъдеще да възникнат известни проблеми с обемите на доставка.
Другият проблем е, че обществеността възприема алпака като мили къдрави животинки, а не като източник на месо. От друга страна за 18 месеца активна доставка на този вид месо на пазара и в ресторантите общественото мнение в Австралия вече е разделено.
Алтернативните видове месо стават все по-модерни сред гастрономите, затова пазарът на месо от алпака е напълно възможно да се превърне в една доста голяма ниша.
Коментари