Съставки: 3 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. заквасена сметана, 1 ч. ч. брашно, 1 ч. лъж. сода, 3 средно големи ябълки, по една шепа замразено червено френско грозде и касис

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват. Добавя се заквасената сметана и отново се разбива. Содата се гаси с оцет и прибавяме към сместа. Разбърква се много добре.

Към тестото постепенно прибавяме брашното и разбъркваме до получаването на гладка смес. Ябълките се почистват и се нарязват на тънки филии.

Половината от тестото се изсипва в намазана и поръсена с брашно форма. Отгоре разпределяме нарязаните ябълки и замразените френско грозде и касис. Отгоре изсипваме останалото тесто и печем във фурната за около 30-40 минути на 180 градуса.

Дали сладкишът е готов се проверява с клечка за зъби. Дупчим в средата и ако клечката излезе суха значи нашата шарлота е готова. Обръщаме в тортена чиния и сервираме!