Алма Давидова

Последните данни на Евростат за селското стопанство показват мястото на България на земеделската карта на Европа.

Единствено в производството на зърно България е на 9-о място в ЕС

При реколтата от домати, моркови, лук, ябълки, както и при месото и млякото е в дъното на класацията.

Например в производството на моркови

България е с годишна реколта едва от 5000 тона. По-малко е производството само в Кипър, Малта и Люксембург. Дори страна със суров климат като Финландия има 10-15 пъти по-голямо производство на моркови от българското. В Полша има годишно производство от 735 000 тона, или над 150 пъти повече. Аналогично е положението при лука

България отчита 13 000 тона годишно, докато холандското производство на лук е 1,31 млн. тона. Повече лук от България произвеждат Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Великобритания, Румъния, Словакия, дори Швеция, Финландия и Дания. Така по производство на лук е на 21-о място от 28 държави. Близо половината от лука в ЕС се произвежда в Холандия и Испания.

Сравнително по-добро е производството на домати

С годишна реколта от 118 хил. тона страната се нарежда на 11-то място в ЕС, но сме след Румъния и Унгария. Лидер по производство на домати в ЕС е Италия с близо 35% от реколтата в съюза.

При плодовете ситуацията е сходна.

Производството на ябълки е само 55 хил. тона у нас. При Румъния реколтата от ябълки е 10 пъти по-голяма от българската, или 503 хил. тона, а лидер е Полша с 3,069 млн. тона годишно производство.

Водеща позиция в европейското земеделие страната заема в зърнопроизводството с годишно производство от 9,154 млн. тона зърно, вкл. ориз и се нарежда в топ 10, като заема 9-то място в ЕС. Пред страната ни са Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Румъния, Унгария и Великобритания.

Статистиците от Евростат са направили карта на страните в ЕС според преобладаващия вид земеделие в тях. България е сред страните, в които зърнените и техническите култури са с най-висок дял. Той е 65% в стойностно изражение от цялото българско земеделие. По-висок дял има само при Румъния и Гърция.

С най-балансирано земеделие в ЕС са Германия, Словения, Швеция, Латвия, Кипър, Полша, Холандия. При тях продукцията от двата основни отрасъла - растениевъдство и животновъдство, е разделена почти поравно. Производството на месо и мляко пък има значителен превес в земеделието на Ирландия, Дания и Финландия.

В България делът на производството на месо е само 12% от стойността на продукцията, която дава земеделието ни годишно. Млякото също е почти толкова - 13 % . По отношение на дела на месото в селското стопанство заемаме безапелационно последното място в ЕС. Производството на говеждо и телешко месо е едва 6000 тона. С 52 000 тона свинско месо и Словакия делят 21/22-ро място в ЕС. При птичето с годишно производство от 95 000 тона страната е на 16-то място.

Производството на краве мляко у нас е 1,149 млн. тона годишно с което се нареждаме на 19-то място в ЕС. Пред нас са Швеция и Финландия, както и сравнително малки държави като Португалия и Литва.

Като цяло, измерено в стойност, българското земеделие през 2014 г. е произвело продукция за 3,819 млрд. евро по т.нар. базови цени. Това поставя страната 19-о място в ЕС.

България е първа по износ на слънчоглед

Българският слънчоглед се продава по 530-580 долара/тон, което е близо до средните цени на конкурентите ни - 600 долара/тон. Печелим пазарни позиции в почти всички страни, като отстъпваме само в Турция и Румъния.

Ръстът в износа на слънчоглед през 2013 г. спрямо 2012 г. е 46%, а средно за периода 2009-2013 г. - 21%, сочи още статистиката.