Един от основните фуражи при хранене на преживните животни (говеда, овце и кози) са грубите фуражи - сено, слама и ситно нарязан царевичак. Те трябва да са чисти, да не са загнили и плесенясали.

Царевичакът и сламата може да се запарят с вряла вода.

Отпадъците от плодовете и зеленчуците, цвеклото, картофите се измиват старателно и се нарязват.

За птиците и свинете изключително полезно е да се прибавят към дажбата ситно нарязани тикви, плодове, зеленчуци, както и брашно от коприва и сенно брашно от млада люцерна.

Храненето на животните през есенно-зимния и зимно-пролетния сезон основно е със сухи фуражи. Затова трябва да им се осигури достатъчно количество вода. Най-добре е животните да се поят поне 3-4 пъти дневно на равни интервали с чиста вода, с температура не по-ниска от 10 градуса.

Храненето, поенето, доенето и разходките на животните трябва да стават винаги по едно и също време.

Когато някое животно заболее, то трябва незабавно да бъде изолирано от останалите, за да не ги зарази.