То е една от препоръчителните пролетни зелени операции
Прищипването на лозите е една от пролетните операции, от типа на т. нар. зелени операции.
При нея се премахват връхчетата на летораслите с едно-две недоразвити листа.
Целта на лозаря е с това мероприятие да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасли.
С прищипването в някои случаи и при някои сортове искаме да предотвратим превръщането на ресите в мустаци, което явление е познато още като източване. За да постигнем това, операцията трябва да се извърши рано – тоест след като се появят ресите.
Как се прави?
С пръсти се откъсват връхчетата на силните леторасли. До това се прибягва особено при склонните към източване сортове, повечето от които са десертните сортове Болгар, Шасла, Италия и др.
По-слабо е източването при асмовидно отглежданите лози. Ето защо при тях може да не се налага прищипване на лозите.
Срещу изресяването - кога
Срещу изресяването по време на цъфтежа на лозите най-добре е прищипването да се направи 4-5 дни преди цъфтежа.
Тогава прищипването има за резултат по-добро завързване и се получават и по-сбити гроздове. Склонни към изресяването пък са някои винени сортове грозде, като Мискет червен, Мискет врачански, Тамянка, Ркацители, Саперави и др.
И някои от десертните са чувствителни към изресяването като Мискет хамбургски и Бяло без семе.
Забележка! При останалите десертни сортове грозде прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях не е желателно.



Коментари