То е една от препоръчителните пролетни зелени операции

Прищипването на лозите е една от пролетните операции, от типа на т. нар. зелени операции.

При нея се премахват връхчетата на летораслите с едно-две недоразвити листа.

Целта на лозаря е с това мероприятие да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасли.

С прищипването в някои случаи и при някои сортове искаме да предотвратим превръщането на ресите в мустаци, което явление е познато още като източване. За да постигнем това, операцията трябва да се извърши рано – тоест след като се появят ресите.

Как се прави?

С пръсти се откъсват връхчетата на силните леторасли. До това се прибягва особено при склонните към източване сортове, повечето от които са десертните сортове Болгар, Шасла, Италия и др.

По-слабо е източването при асмовидно отглежданите лози. Ето защо при тях може да не се налага прищипване на лозите.

Срещу изресяването - кога

Срещу изресяването по време на цъфтежа на лозите най-добре е прищипването да се направи 4-5 дни преди цъфтежа.

Тогава прищипването има за резултат по-добро завързване и се получават и по-сбити гроздове. Склонни към изресяването пък са някои винени сортове грозде, като Мискет червен, Мискет врачански, Тамянка, Ркацители, Саперави и др.

И някои от десертните са чувствителни към изресяването като Мискет хамбургски и Бяло без семе.

Забележка! При останалите десертни сортове грозде прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях не е желателно.

При прищипването се премахват връхчетата на летораслите с едно-две недоразвити листа
При прищипването се премахват връхчетата на летораслите с едно-две недоразвити листа