Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обяви разширяването на своя Управителен съвет с четирима нови членове – Албина Ясинская, Ивияна Митова-Цветанова, Иван Иванов и Петъо Киров. Решението беше взето единодушно на заседание на УС, проведено на 24 април 2025 г. в град Плевен.
Новите попълнения са млади, амбициозни и иновативно настроени фермери с предприемачески дух и ясна ангажираност към развитието на земеделския сектор. Включването им в УС на АЗПБ е стъпка към засилване на диалога между поколенията и насърчаване на прилагането на съвременни подходи и решения в агробизнеса.
Албина Ясинская е визионер в устойчивото земеделие, магистър по икономика в социалните услуги и туризма и агроном по биологично земеделие. Като основател на Био ферма Розино, Gelato & Latte и Rozino farm kitchen, тя изгражда уникален бизнес модел на затворен цикъл на производство – от отглеждане на млечни крави и биволи и стопанисване на пасища, до преработка на млякото в сладолед, бурата и моцарела. Този модел й носи международно признание, включително титлите „Биопроизводител на годината" (2021), „Дама Фермер 2025" и място в Топ 100 Жени в бизнеса. Като Посланик на занаятчийския сладолед в света и представител на Carpigiani Gelato University за България и Източна Европа, тя извежда българското био-производство на световно ниво, превръща традицията и знанието във вдъхновение за цели общности. Семейна и майка на две деца, Албина съчетава наука, грижа и страст, а нейният Gelato & Latte е сред Топ 10 най-добри сладоледи в света според Gelato World Heritage 2021.
Ивияна Митова-Цветанова
Иван Иванов
Петьо Киров
Новите членове на Управителния съвет ще внесат свежа енергия, нови перспективи и ценен опит, отразяващи съвременните предизвикателства и възможности пред агросектора. Това решение затвърждава ангажимента на АЗПБ да бъде активен, визионерски и прагматичен партньор на земеделската общност в България, подкрепяйки балансирани решения с мисъл за бъдещето.
Коментари