Четири години след засаждането на първите крушови дървета „Еден" в провинция Лече - наскоро въведен сорт, който се отличава с отлична адаптивност към различни почвени и климатични условия - вече се очаква следващата реколта, която предстои да бъде събрана в края на август. В момента дърветата са в процес на цъфтеж.
Узи Кайро от Cairo Doutcher, единствен дистрибутор на този сорт в Италия, предоставя данни за новия сорт.
"През 2025 г. италианските производители преживяха безпрецедентен скок в продажбите и търсенето на фиданк, като надхвърлиха три пъти стойностите от предходната година. В сравнение с 50 000 растения, отгледани през 2024 г., наскоро засадихме приблизително 150 000. Заслужава да се отбележи, че поръчките за фиданки Eden за сезон 2025/2026 г. вече надхвърлят поръчките, направени през сезон 2024/2025 г. Най-голямото търсене е от Южна Италия, по-специално от Калабрия, Апулия и Базиликата, но наблюдаваме и значителен интерес от Пиемонт и Емилия-Романя. Средната площ на стопанство е 5 хектара. В Апулия има общини, където площта е 25 хектара. Освен това първите насаждения са планирани в Сицилия, като това ще стане през 2026 г," обяснява Кайро.
Най-важните качествени характеристики на плода са трайност, хрупкавост и съдържание на захар (14-18°Brix). Експериментите показват, че „Еден" е устойчива на Stemphylium vesicarium, Alternaria spp, Fire blight и Psylla. Извършват се средно 10-12 обработки годишно, включително 4-5 листни тора. Общите разходи за годишното управление на един хектар са около 10 000 до 12 000 евро.
За да се гарантира наличието на фиданки за сезон 2025/2026 г., Кайро съветва италианските производители да направят поръчките си доста по-рано. "За да се осигури снабдяването с фиданки, поръчките трябва да се правят доста по-рано. В противен случай ще се наложи да се чака до 2027 г. За да се избегне всякакво объркване, всички поръчки за 2025/26 г. трябва да бъдат направени единствено чрез нашата компания. Ние ще сме тези, които ще потвърдят окончателните поръчки на фирмата на клиента", обяснява разсадникът.
Крушата „Еден" е обещаваща култура, особено като се имат предвид предизвикателствата, пред които е изправен секторът на крушопроизводството през последните години. "Купувачите и платформите на супермаркетите изразиха положителен интерес към предлагането на тази круша на потребителите. През предходния сезон наличността на културата беше ограничена, като бяха събрани и продадени малко над 300 тона продукт", обяснява Кайро.
През 2024 г. само четирима клиенти са получили продукта, докато през 2025 г. Greenyard Fresh Italy планира да увеличи обема, осигурявайки стабилни доставки за повече клиенти. След две години на пазара е потвърдено, че срокът на годност на „Еден" е до 7-8 месеца.
Коментари