Ако всички нидерландски граждани консумират по два плода дневно и премахнат преработеното месо, като колбаси и хамбургери, до 2050 г. в Нидерландия може да се регистрират с около 20 % по-малко нови случаи на диабет, коронарна болест на сърцето и инсулти. Това е заключението на ново изследване на Университета във Вагенинген, публикувано в eClinicalMedicine.

Проучването, ръководено от изследователя Минг-Джи (Фредерик) Дуан, анализира потенциалното въздействие върху здравето при пълно спазване на препоръките за хранене на Здравния съвет на Нидерландия. Макар че повечето хора знаят тези препоръки - повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и по-малко червено и преработено месо - мнозина не успяват да ги изпълнят.

Използвайки данни от Националния институт за обществено здраве и околна среда, изследователите моделират бъдещите здравни резултати въз основа на настоящия и подобрения хранителен режим. Те са установили, че най-големи ползи за здравето могат да донесат две промени: консумирането на повече плодове и намаляването на преработеното месо.

Сега средностатистическият холандец консумира само половината от препоръчителното количество плодове и почти 40 грама преработено месо на ден. Изследователите смятат, че премахването на преработеното месо може да предотврати 22 % от новите случаи на диабет тип 2 и 21 % от случаите на коронарна болест на сърцето до 2050 г. Консумацията на два плода дневно може да намали случаите на инсулт с над 18 %.

„Това може да не изглежда много, но представлява значителен брой хора", казва Дуан. Понастоящем над един милион души в Нидерландия живеят с диабет тип 2.

Екипът използва данни от предишни проучвания, за да свърже хранителните навици с риска от заболяване, и прилага тези асоциации към холандските модели на консумация. Според съавтора Сандер Биесбрук нидерландският хранителен режим продължава да бъде твърде беден на зеленчуци, плодове и бобови растения и твърде богат на сладки напитки и преработено месо. Освен ползите за личното здраве, спазването на хранителните препоръки би могло да облекчи натиска върху здравната система и да намали разходите за лечение. Промяната на хранителните навици обаче остава трудна. Биесбрук отбеляза силното влияние на маркетинга на храни и лесната достъпност на нездравословни продукти.

„За да помогне за промяната, той се застъпва за политики, които подобряват хранителната среда. „Намаляването на данъците върху здравословните продукти и повишаването на данъците върху нездравословните, като например преработеното месо, може да помогне", каза той.

Проучването установи също, че увеличената консумация на ядки, семена и пълнозърнести храни може допълнително да намали риска от заболяване. Например консумацията на повече пълнозърнести храни може да предотврати 10% от инсултите, а премахването на преработеното месо може да намали с 10% случаите на рак на червата и инсулт.

Констатациите показват, че дори малки промени в храненето, ако бъдат възприети повсеместно, могат да доведат до значими подобрения в общественото здраве през следващите десетилетия.