През студения сезон повечето кокошки-носачки намаляват, а някои спират производството на яйца. Причината за това не е само в студа, но и в

намаляването на продължителността

на светлата част на деня

Въпреки това, ако се вземат необходимите мерки, производството на яйца може да се запази. Но за целта е необходимо правилно оборудване на кокошарника и стопанинът да разработи специална диета за носачките.

Поддържането на пилета през зимата е много по-трудно отколкото през лятото. Затова трябва предварително да сте се запасите с необходим питателен фураж, както и правилно да е подготвен кокошарника за студеното време, което може да продължи и през март. Истината е, че зимното отглеждане до голяма степен зависи от правилната грижа за носачките.

От какво зависи производството

на яйца през студения сезон

0 В студено време телата на птиците се нуждаят от допълнителна енергия, за да затоплят тялото си, така че всички хранителни вещества, консумирани с храната, се използват с тези цели, а не за производство на яйца.

0 През студения сезон носачките често започват да линеят, което също е свързано с повишена консумация на микроелементи и хранителни вещества. Съответно, производството на яйца също намалява през този период.

0 Значително намаляване на дневните часове също има отрицателно въздействие върху производството на яйца. Затова опитните птицевъди го удължават с помощта на изкуствено осветление.

0 Липсата на свежа зелена трева лишава пилетата от основни витамини, което също има отрицателни последици за производството на яйца.

Така че пълното или частично премахване на тези фактори ще помогне не само за поддържане на здравето на носачките през студения сезон, но и за увеличаване на производството на яйца.

Трябва обаче да сте подготвени, защото в повечето случаи, дори при правилна поддръжка и хранене, производителността на пилетата през зимата - дори и през пролетта, все още е по-ниска от тази през лятото.

Затова е важно всеки стопанин да знае кои са важните фактори при отглеждане на носачки и бройлери през студените месеци.

Правилно ли е изолиран кокошарникът

Когато отглеждате пилета и кокошки целогодишно, на първо място трябва да се погрижите да имате удобно помещение за домашните птици, защото там те ще прекарват по-голяма част от времето си.

Внимание! Животът на домашните птици трябва да е в комфортни условия - това е ключът високото производство на яйца особено през студения сезон. Ако в птичарника е топло и сухо, пилетата ще снасят качествени яйца дори при минусови температури.

Кокошарникът за зимно отглеждане

трябва да отговаря на следните изисквания:

1) По-добре е конструкцията да е изградена от устойчиви материали, така че да няма проходни дупки и пукнатини вътре, през които може да проникне студен въздух.

Също така е препоръчително оборудването на прозорците да е със здрави ключалки, които ще помогнат за предотвратяване на течение.

2) В кокошарника е препоръчително да са монтирани конвенционални лампи, които не само ще служат като основен източник на светлина, но и ще помогнат за повишаване на температурата вътре.

3) Ако е възможно, препоръчително е да се извърши допълнителна външна изолация, където са настанени птиците. Може да се използва най-обикновен топлоизолационен материал.

Внимание! Опитните птицевъди не препоръчват използването на пенопласт за тази цел, защото мишките обичат да го ядат.

Трябва също така да се има предвид, че през зимния период, както и през ранна пролет, домашните птици прекарват по-голяма част от деня в кокошарника. Затова стопанинът трябва да е дезинфекцирал помещението.

Защо е важна отоплителната

лампа в кокошарника

Максималното производство на яйца при кокошки се наблюдава, когато продължителността на дневната светлина е 14-18 часа. През зимата такива показатели могат да бъдат постигнати само с помощта на изкуствено осветление.

Стопанинът трябва да знае, че за осветляване на кокошарника трябва да се използват само флуоресцентни лампи, тъй като конвенционалните лампи с нажежаема жичка няма да могат да осигурят желания ефект. Препоръчително е да ги включите от 6 до 9 сутринта и от 17 до 20 часа.

Забележка! Имайте предвид, че пилетата са много чувствителни към стрес и внезапно прекъсване на захранването може да намали производството на яйца.

Ако живеете в район с чести прекъсвания на електрозахранването, трябва да помислите за резервен източник на захранване.

Използването на лампи може да бъде полезно не само за удължаване на дневните часове, но и за отопление на домашната птицеферма. Но за тази цел е по-добре да използвате устройства с инфрачервена светлина. Естествено, цялото оборудване трябва да бъде разположено по такъв начин, че помещението да е равномерно осветено и отоплено и да не могат кокошките и пилетата да достигнат до лампите.

Температура за отглеждане

на пилета в кокошарник

Оптималната температура е един от ключовите показатели за успешното отглеждане на пилета в студено време. Тогава температурата трябва да бъде между +12 и 18 градуса. За да наблюдавате този индикатор е препоръчително да инсталирате термометър вътре в кокошарника. Той е необходим, тъй като рязкото отклонение от нормата във всяка посока ще доведе до стрес при птиците и намаляване на производството на яйца. Ако живеете в южните райони с мека зима,

е достатъчно да изолирате

помещението на птиците

и няма да е необходимо допълнително оборудване за поддържане на оптималната температура.

Хранене на домашните птици

след началото на март

Дори ако сте сигурни, че вашият кокошарник е напълно подготвен за студено време по отношение на температурата и осветлението, това не означава, че такива мерки ще бъдат достатъчни да поддържате производството на яйца. Така че в края на зимата и началото на пролетта трябва да разполагате със запаси за висококачествен фураж.

Внимание! През студения сезон всички хранителни вещества от фуража се използват за поддържане на телесната температура. Така че, за да получите голям брой яйца, при рязко застудяване ще трябва да изолирате кокошарника - нищо че е началото на пролетта. Освен това трябва да осигурите на птиците богата на витамини храна. В противен случай телесните резерви на птиците бързо ще бъдат изчерпани и продуктивната им възраст ще приключи по-рано.

Затова използвайте източници

на хранителни вещества

0 Висококачествен комбиниран фураж: може да го купите готов или да го направите сами. Основното условие е тази храна да съдържа максимално количество хранителни вещества и витамини.

0 Премикси и витамини: може да се използва зърнения фураж за зимно хранене. В същото време от значение е добавянето на специални премикси и витамини за носачки.

0 Мокрите каши: могат да бъдат отличен източник на хранителни вещества, но е важно да запомните, че тези продукти трябва да се изхранват само прясно приготвени и топли.

0 Зърнени и бобови растения: пилетата с удоволствие ядат царевица, ечемик и овес, които могат да бъдат допълнени с кюспе, брашно, рибно и месокостно брашно, готварска сол или креда. Препоръчително е зърното да не се раздробява преди хранене, тъй като в целия си вид то се смила много по-дълго и осигурява на птиците необходимите хранителни вещества.

0 Графикът на хранене: Той също играе важна роля - през зимата пилетата се хранят два пъти на ден - сутрин и вечер, с мокра каша за предпочитане през първата половина на деня. А комбинираните фуражи и зърно - през втората половина.

0 Трябва да се инсталира отделна хранилка: с малки камъчета, пясък или раковина. Пилетата ще ги ядат, за да подобрят храносмилателните си процеси. Водата в поилките трябва да е свободно достъпна и да се сменя веднъж на ден. Но преди дозиране течността трябва да се затопли, защото студената питейна вода може да причини настинка.

Добре е да използвате и

комбинирани фуражи за носачки

Трябва да им се осигуряват хранителни вещества, така че продуктивността да се поддържа и яйцата да са с добро качество. За да направите сами комбиниран фураж, ви предлагаме варианти.

Вариант #1

  • царевично зърно - 500 г;
  • пшеница - 150 г;
  • ечемик + грис - по 100 г;
  • рибно или месокостно брашно - 140 г;
  • прясна трева или нарязано сено - 50 г;
  • грах - 40 г;
  • фуражна мая - 50 г;
  • готварска сол - 3 г.

Сухата основа може да се смеси предварително и необходимото количество да се накисне в топла вода преди хранене. Можете да използвате пилешки бульон.

Вариант #2

  • мляно жито – 500 г;
  • натрошен ечемик - 300 г;
  • слънчогледов шрот - 100 г;
  • трици – 50 г;
  • слънчогледово масло - 20 г;
  • месокостно брашно - 40 г;
  • натрошен тебешир – 30 г;
  • черупки – 60 г;
  • готварска сол - 3 г;
  • витаминен комплекс - 1 г.

Вариант #3

  • пшеница - 450 г;
  • царевица - 120 г;
  • билково + рибно брашно - по 50 г;
  • тритикале или ечемик - 70 г;
  • слънчогледов шрот - 70 г;
  • фуражна креда + смлян грах + фуражна мая – по 20 г;
  • сол - 5 г;
  • витаминен премикс - 10 г.

Още веднъж на ден на кокошките се дава мокър кашест фураж. Може да се направи от следните продукти:

  • пшеница (пълнозърнеста) - 750 г;
  • варени картофи - 600 г;
  • варени моркови - 300 г;
  • комбиниран силаж - 400 г;
  • ръжени или пшенични трици - 150 г;
  • мляко - 200 мл;
  • месокостно брашно - 50 г;
  • рибни или месни хранителни отпадъци - 120 г;
  • пшенична торта - 100 г;
  • цвекло - 50 г;
  • креда или натрошени черупки от яйца - 70 г;
  • готварска сол - 5 г;
  • сенна прах или сено - 100 г.

Бизнесът с отглеждането на носачки и производството на домашно птиче месо се счита за един от най-печелившите.
Бизнесът с отглеждането на носачки и производството на домашно птиче месо се счита за един от най-печелившите.