Иновативно предложение за агробиотехнологии от Чезена (Италия)
В сектора на селското стопанство значителна иновация настъпва с одобрението на 9 август 2024 г. на министерското постановление от 30 май 2024 г. от италианското Министерство на земеделието, хранителния суверенитет и горите (MASAF) за продукта „масло от слънчогледови семена".
Италианското дружество Agribiotechnology, със седалище в Чезена (Емилия-Романя), съобщава, че слънчогледовото масло осигурява уникална защита, като създава външна бариера върху съхраняваните плодове и клубени. Тази бариера е от съществено значение, тъй като отстранява кислорода от субстрата, противодействайки на един от основните фактори за разваляне по време на съхранението.
Олеофилните вещества, особено мастните киселини, съдържащи се в слънчогледовото масло, забавят процеса на дишане на растенията. Тези мастни киселини действат, като премахват кислорода от матрицата на органичните храни, като по този начин спомагат за намаляване на процесите на клетъчно стареене, свързани с ензимната система. Резултатът е значително подобряване на качеството на охлажданите продукти.
Прилагането на масло чрез термично пръскане в периода след прибиране на реколтата не само свежда до минимум загубата на тегло по време на хладилното съхранение, но също така намалява механичните повреди, които могат да възникнат по време на транспортирането и обработката; в действителност ударите, компресиите и триенето могат да повлияят на срока на годност на плодовете и зеленчуците.
Освен това продуктът е изгоден за ГДО (голяма организирана дистрибуция), тъй като е решение с ниско въздействие върху околната среда, без вредни пестициди. Този аспект е от решаващо значение в контекст, в който фокусът върху устойчивостта и здравето на потребителите непрекъснато се увеличава.
„След петгодишно отсъствие от пазара открихме клиентска база, готова да приветства завръщането ни. Агробиотехнологиите възобновиха дейността си тази година с добри резултати, а прогнозите за следващата година са окуражаващи. Целта ни е да продължим да затвърждаваме и разширяваме пазарното си присъствие и да наваксаме загубените през последните години позиции", се казва в съобщение на компанията.
„Важно е да се подчертае, че слънчогледовото масло не е пестицид и не причинява визуални дефекти и не променя органолептичните характеристики на плодовете и зеленчуците (мирис и вкус). Одобрението му е включено и в спецификациите за интегрирано производство на регион Емилия-Романя, което бележи важна стъпка към по-устойчиви и иновативни земеделски практики," се казва още в публикацията.
Коментари