Дефицитите на различните елементи се отразяват негативно на количеството и качеството на продукцията
Културните растения, за да растат и да се развиват правилно, се нуждаят от балансирана храна. От съществено значение са макроелементи, които се считат за основни, така и микроелементите - също с важна роля. И недостигът, и излишъкът на хранителни елементи са причина за развитието на някои неинфекциозни болести, които се проявяват много ясно при овощните видове.
Науката е установила, че почти всички хранителни елементи при недостиг или излишък имат много характерни прояви, по които се идентифицират.
МАКРОЕЛЕМЕНТИ
Азот
Елементът се смята за най-важният за всички културни растения. Когато не достига азот, растежът и плододаването спират.
Овощно дърво, което е добре обезпечено с азот, е с добре развити леторасли, нормални и тъмнозелени листа, залага повече плодни пъпки, плододава по-добре.
При недостиг на елемента листата са дребни и са със светлозелен цвят с жълтеникъв нюанс. Те пожълтяват и окапват още в началото на есента. Ако времето е сухо, дърветата се обезлистват още през лятото. Летораслите са къси и по-тънки.
Излишъкът на азот също е вреден, тъй като дърветата имат удължено развитие, забавя се както плододаването, така и узряването на дървесината, което може да доведе до измръзване на някои растителни части през зимата. Повечето азот прави дърветата по-податливи на някои гъбни и бактериални болести, освен това се нападат повече и от някои неприятели като листни въшки и акари.
Фосфор
Важен елемент за развитието и плододаването на овощните видове. Той участва в състава на нуклеиновите киселини, а също и на нуклепротеидите, които са част от клетъчното ядро. Освен това се включва в различни ензими, които контролират редица биохимични процеси в растителния организъм.
Добре снабденото с фосфор овощно дърво залага оптимален брой плодни пъпки, което е предпоставка за отлична реколта. То развива много добра коренова система, която има силна възстановяваща способност при механични или други повреди.
При недостиг на фосфор се проявяват симптоми. Първите са видими по листата, които от тъмнозелени стават матовокафеникави с бронзов оттенък.
При прасковата се появяват пурпурни петна и листата се завиват към централната жилка.
Калий
Елементът влияе върху водния режим, интензитета на фотосинтезата и образуването на въглехидратите при овощните дървета.
Дърветата, които са добре обезпечени с калий, се характеризират с по-висока устойчивост на болести, както и на неблагоприятни фактори на средата – студове, засушаване и т.н. Плодовете са с много високо качество.
При недостиг на калий най-забележимият симптом е промяната в цвета на листата, които по-късно стават хлоротични по краищата, а също и некротизират. Петурата се завива от периферията към централната жилка.
При по-слаб недостиг на елемента не се забелязват видими признаци по листата, но плодовете са по-дребни. При ябълката те не се оцветяват нормално за съответния сорт. Например при тези с червена кожица тя придобива светлокафеникаво оцветяване.
Калций
Елементът, който се съдържа в клетъчните стени, е отговорен за пропускливостта им. Той е свързан с ензимната дейност на растенията.
При недостиг на калций се нарушава нормалното делене на клетките в растежните точки на меристемната тъкан на корените.
При ябълката дефицитът на калций се проявява като горчиви ядки по плодовете. Неинфекциозната болест често се проявява по-късно по време на съхранението им.
По засегнатите плодове се забелязват множество тъмни хлътнали петна, които най-често се намират в долната им част. По-късно петната стават по-интензивно оцветени. При червените сортове те придобиват тъмночервено оцветяване, а при жълтите и зелените – от светлозелени до зелени.
Повредените плодове наподобяват тези, бити от градушка.
Понякога поразените плодове външно изглеждат здрави, нямат видими признаци. При разрязването им обаче в плодовото месо се виждат кафяви ядки, които са разпръснати. Горчивите ядки са тъмнокафява гъбеста тъкан с горчив вкус.
Многобройни изследвания показват, че горчивите ядки са следствие на недостиг на калций в растителния организъм, въпреки че все още не са изяснени причините как се стига до това.
Предполага се, че този недостиг е следствие на изтеглянето му от листата. Проблемът обаче е доста комплексен и трудно може да се обясни само с дефицита на калций, казват специалистите. Някои смятат, че основно значение има съотношението между калция, магнезия, калия и азота.
0 Горчивите ядки се срещат по-често при плодове от градини с по-нисък добив, при по-млади дървета, както и при такива, които са обрани преди или след беритбената им зрелост.
0 Топлото и сухо време през юли и август също води до повече плодове, нападнати от неинфекциозната болест.
0 При колебания в доставката на вода, когато се редуват периоди на засушаване и обилно напояване по време на наливане на плодовете, също се наблюдават повредени плодове.
0 Други причини са: прекомерно напояване преди беритбата, небалансирано торене с азот, фосфор и калий, внасяне само на азотни торове, силна резитба и т.н.
Ябълковите сортове имат различна чувствителност към горчивите ядки. Например сортовете Джонатан, Муцу, Груни Смит са по-чувствителни от сортовете Джонаголд, Фуджи, Гала, Златна превъзходна и др.
МИКРОЕЛЕМЕНТИ
Магнезий
Елементът участва в състава на хлорофила, а също и при протичане на важни физиологични процеси в растителния организъм.
Ако овощното дърво страда от недостиг на магнезий, то признаците се проявяват под формата на междужилкова хлороза, като по-късно хлоротичната част некротира. Засегнатите листа опадват още през август.
Магнезият е много подвижен, ето защо при дефицит младите листа го извличат от по-старите. Плодовете на засегнатите дървета остават дребни.
Често недостигът на елемента се дължи на високото съдържание на калий в почвата, а не на ниското му съдържание.
Бор
Смята се, че елементът изпълнява важни каталитични функции при храненето на овощните растения. Предполага се също, че борът има връзка с азота, защото при внасянето му се увеличава съдържанието на азот в листата и плодовете.
Дефицит на бор се наблюдава при ябълката и крушата. По листата на дърветата се появява хлороза, а кората на летораслите се напуква, вследствие на което върховете им изсъхват. По плодовете се забелязват корковидни петна, които възпрепятстват нормалното им нарастване и те се напукват. Напуканите места са входни врати за някои болести, които причиняват гниене на плодовете.
Борен недостиг най-често се наблюдава в овощни градини с карбонатни почви. По-рядко е проблем при костилковите видове. Все пак при черешата се наблюдава при продължително засушаване, особено при дървета, засадени на песъчливи почви. Много характерни симптоми при вида са т. нар. суховършие, а също и смолотечение при младите леторасли.
Желязо
Елементът е необходим за образуването на зеления цвят на листата, въпреки че не участва в състава на хлорофила.
Дефицит на желязо при овощните дървета най-често се наблюдава при отглеждането им на места с варовити почви с високо рН. Най-характерният симптоми на недостиг на елемента е пожълтяването на младите листа. Пожълтелите листа имат зелена нерватура. При силен недостиг на желязо листата опадват преждевременно.
Цинк
Този елемент, заедно със желязото, участва в синтезирането на хлорофила. Смята се, че се включва в редица окислително-редукционни процеси. Играе важна роля за оптималния растеж на растителните части - корени, листа, леторасли, плодове.
Характерен симптом при недостиг на цинк са дребните и тесни листа, които са с некротична периферия и зелена нерватура. При силен недостиг плододаването е редуцирано, а плодовете са дребни и деформирани.
Манган
Предполага се, че елементът игра роля в образуването на хлорофила и неговите функции.
При дефицит на манган се наблюдава хлороза, която е подобна на тази при недостиг на желязо. Отличава се по това, че засяга само старите листа. При черешата мангановият дефицит води до напукване на плодовата кожица и слабо оцветяване.
При излишък на манган при ябълката се проявява т. нар. манганова токсичност. Тя се характеризира с поява на некротични петна по кората на клоните и летораслите, вследствие на което тя се напуква и се появяват пришки. Мангановата токсичност се проявява при сорта Златна превъзходна, когато дърветата са засадени на кисели почви.
Количеството на даден хранителен елемент в растенията, независимо дали е в недостиг или в излишък, дава видими отражения по растителните им части – леторасли, листа, плодове. Не трябва обаче те да са определящи за храненето на културите, тъй като в зависимост от климатичните условия или агротехническите мероприятия, те може да се проявят. Затова и препоръката на специалистите по хранене е да се извършват редовно почвени и листни анализи, които дават най-достоверни резултати за състоянието на елементите както в почвата, така и в растенията. Въз основа на тези анализи се извършва балансирано хранене, което обезпечава растенията с макро- и микроелементи.
Коментари