От януари до март на някои пазари Южна Африка е единственият доставчик на кайсии в света.

„Много фермери проявяват интерес към кайсиите поради значителния недостиг на тези плодове на пазара, особено след Коледа, а търсенето от всички краища на света е невероятно", казва Майкъл Оостхаюзен, представител на International Plant Selection в Южна Африка.

През последните години фермерите, отглеждащи костилкови плодове в Западен Кейп, откриват, че сортовете Carmingo и Rubyngo си заслужават, но ранните червени кайсии остават невъзможни за производство, докато не се появява сортът Rubyngo с ниско охлаждане Rubikoo на International Plant Selection.

Оостхаюзен отбелязва, че през изминалата зима в Западен Кейп са отчетени по-малко часове на зимно охлаждане от нормалното, особено през май и юни. Въпреки това, казва той, Rubyngo все пак е дал отлична реколта в Северен Паарл.

„Много успешен ден на полето с Rubyngo демонстрира представянето на този сорт с ниско застудяване", казва Оостхаюзен. „През изминалата зима в този район бяха получени само 320 часа охлаждане по Ричардсън. Това открива възможност за всички кайсиеви площи в Южна Африка да засаждат напълно червени кайсии Rubyngo.

Оостхаюйзен отбелязва, че според неговата оценка едно дърво Rubikoo в Паарл, засадено през 2021 г., дава минимум 350 плода на дърво. „Това се равнява на над 15 тона на хектар през четвъртата година."

Производителите на сорта го наричат лесно дърво, казва той, а участниците в Деня на полето са впечатлени от видяното. „Те ни казаха, че опитът им наскоро в магазините, където са имали известно количество, за да тестват пазара, е показал, че червените кайсии се продават много по-бързо."

Със сортовете IPS е възможно да се съберат пълни червени кайсии за поне седем до осем седмици, а когато са засадени в различни райони, всеки сорт може да се бере в продължение на три до четири седмици.

„В цял свят хората купуват с очите си, а червените кайсии са много привлекателни. Европейските потребители познават червените кайсии или плодовете с червена руменина (определя се като 60% червено на оранжев или жълт фон). Не предвиждаме червените кайсии да изместят жълтите, но изглежда, че в бъдеще червените биха могли да заемат 70 % от пазара на тези плодове, тъй като напълно червените сортове стават все по-достъпни," заключава Оостхаюзен.