Тази година сезонът за износ на марули започна по-рано в испанската област Мурсия. Европейските държави вече са преминали към испанското производство, което имаше известни затруднения поради обилните валежи и трудностите при прибирането на реколтата.
„Тази година сезонът за износ на есенно-зимна маруля започна значително по-рано. Обикновено започваме през 42-ра седмица, но тази година започнахме през 39-та седмица", казва Алина Василика от търговския отдел на Murciana de Vegetales. „Въпреки че има страни като Швейцария, които успяха да продължат с местното си производство по-дълго време, в момента практически всички европейски страни вече се снабдяват от Испания", казва тя.
„Непрекъснатите дъждове през последната седмица на октомври и първата седмица на ноември забавиха прибирането на реколтата, а температурните промени доведоха до забавяне и на доставките. За щастие обаче реколтата ни не пострада твърде много, благодарение на високата ни степен на специализация в отглеждането и обработката на марули и голямата ни продуктова диверсификация", казва Алина.
Въпреки последиците от бурите върху реколтата и закъсненията, дължащи се на транспортната ситуация, „цените на марулята са добри и имат възходяща тенденция, защото търсенето е много по-голямо от предлагането", казва Алина. „В подобни ситуации предпочитаме да изчакаме, докато марулята достигне подходящия търговски размер, вместо да прибираме реколтата преждевременно."
Murciana de Vegetales произвежда и продава марули през цялата година, въпреки че обработва най-големи количества през есенните и зимните месеци. Износът ѝ е предназначен предимно за европейските страни, въпреки че достига и до Близкия изток, като има доставки за Обединените арабски емирства.
Коментари