Народни рецепти за добро здраве
Имунитетът е специална система, която предпазва тялото от вируси, бактерии и други патогени. Когато имунитетът отслабне, човек боледува по-често и се възстановява по-дълго. За да се предотвратят много заболявания, имунната система трябва постоянно да се укрепва. Преди да прибегнете към лекарствата, има много традиционни начини за укрепване на здравето.
Препоръчително е да се консумират храни за имунитет, преди да възникнат здравословни проблеми. Ако не се чувствате добре, те ще ви помогнат да се справите по-лесно с болестта и по-бързо да си стъпите на краката. Медът, лимонът, чесънът, лукът са най-известните „борци" срещу вируси и микроби и истински складове на витамини. Но има и други храни, които ще помогнат за укрепване на имунната система. Много от тях се намират в почти всеки дом, като тиква и замразени боровинки. Други могат да бъдат закупени от магазина или аптеката.
Предлагаме ви прости и ефикасни народни средства за подсилване на имунитета, които може да си приготвите още днес!
Когато избирате подходяща народна рецепта, не забравяйте, че употребата на някои продукти има своите противопоказания. Ето защо, ако имате хронични заболявания и алергии, първо се консултирайте с вашия лекар.
Витаминни напитки
Такива напитки ще поддържат имунната система и ще компенсират липсата на витамини. Ще укрепите тялото си и ще бъдете по-малко податливи на стрес и болести.
- Чай от шипки: Залейте 100 г шипки с 1 литър гореща вода. Оставете да се запарва 1,5-2 часа и след това вземете 1 супена лъжица. след хранене. Тази запарка можете да прибавяте и към черен или зелен чай.
- Отвара от ехинацея: Залейте 2 суп. лъж. ехинацея с 200 мл вода и поставете на водна баня. Вари се 30 минути. Охладете и филтрирайте. Преди употреба добавете преварена вода до първоначалния обем (200 мл). Вземайте по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди хранене. Можете да съхранявате напитката в хладилник до два дни след приготвянето.
- Напитка от борови иглички: Измийте 2 суп. лъж. борови връхчета със студена вода, залейте с 400 мл гореща вода и оставете да се варят 20 минути на тих огън. Оставете да престои около 30 минути и прецедете. Пийте около две чаши от напитката на ден. Ако желаете, можете да добавите мед или захар.
- Сок от червена боровинка: Измийте и сортирайте 500 г червени боровинки, пасирайте и ги изцедете. Изцедените плодове се поставят в тенджера, добавят се 2 литра вода и се варят 3-5 минути след кипване. Прецедете течността, добавете 2 суп. лъж. мед и предварително изцеден сок от червена боровинка. Пийте 2-3 пъти на ден.
- Запарка от морски зърнастец (облепиха) с лимон и мед: Смелете 3 суп. лъж. плодове от морски зърнастец, залейте с 1 литър гореща вода и оставете да се вари около половин час. Прецедете запарката, добавете 2 ч. лъж. мед и резен лимон. Пийте по чаша от напитката на ден и ще се почувствате много по-енергични.
- Напитка от джинджифил и лимон: Смелете 3-5 г корен от джинджифил и четвърт лимон заедно с кората. Залейте с 250 мл гореща вода, оставете леко да изстине и добавете 2-3 ч. лъж. мед Пийте сутрин на празен стомах.
- Отвара от дафинов лист: Кипнете 300 мл вода, добавете 10-15 дафинов лист и варете още 5 минути. След това оставете отварата да престои до 4 часа, за предпочитане в термос. Вземайте 1 суп. лъж. 3 пъти на ден в продължение на месец.
Полезни смеси за укрепване
на имунната система
С помощта на месомелачка или блендер можете да приготвите вкусни и здравословни смеси. Не трябва да ги ядете в големи количества, защото дори няколко лъжици ще имат положителен ефект върху имунитета ви.
- Витаминна смес от сушени плодове: Смелете по 100 г сушени кайсии, сини сливи и стафиди, 200 г орехи и 2 лимона. Към сместа добавете 150 г натурален мед. Разбъркайте, прехвърлете в стъклен буркан и охладете. Яжте по 1 супена лъжица на ден. преди хранене.
- Здравословна смес от ябълки и орехи: Вземете 100 г ябълки и орехи. Ябълките се настъргват, а ядките се накълцват в чопър или месомелачка. Смесете ябълките с ядките, изстискайте сока от два лимона в сместа и добавете 1 суп. лъж. мед Приемайте преди хранене 2-3 пъти на ден.
- Хрян с мед: Смелете чисти и сухи корени от хрян в блендер. Сипете преварена вода, за да покрие сместа и оставете за няколко часа. Прецедете течността и към нея добавете мед в съотношение 1:1. Разбъркайте добре и вземайте по 1 суп. лъж. сутрин и вечер.
- Алое с мед: Смелете 500 г орехи. Накълцайте един портокал и го добавете към ядките. Изстискайте 100 мл сок от листата на алое и също го добавете към сместа. След това изстискайте сока на 3 лимона и го прибавете, заедно с 350 мл мед. Всички продукти се смесват старателно. Вземайте 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди хранене. Съхранявайте на хладно.
- "Укрепваща" смес с елда: Смелете 500 г суха и чиста елда, смесете с 500 г смлени орехи и в сместа добавете течен мед до гладкост. Вземайте 1 суп. лъж. 3 пъти на ден в продължение на месец.
За да подсилите лечебния ефект на сместа, можете да добавите към нея нарязани сушени кайсии и стафиди.
Лечебни сладка
Предлагаме рецепти за сладка, които запазват „живи" витамини. Резултатът е апетитно и здравословно ястие, което можете да добавите към чая или да ядете като лека закуска с печива.
- Сладко от тиква без варене: Обелете малка тиква. 50-100 г джинджифил и 2 лимона. Може и да не премахвате кората на лимоните. Смелете в блендер всички съставки. Добавете 100-200 г течен мед, разбъркайте всичко и разсипете в стъклени буркани.
- Сладко от джинджифил без варене: Смелете 1 лимон и среден корен от джинджифил. Към сместа се добавят 50-100 г мед и се разбърква внимателно. Прехвърлете сладкото в стъклен съд.
- Конфитюр от червени боровинки и мед: За сладко ще ви трябват 1 средно голям лимон, 0,5 кг червени боровинки и 30 мл мед. Измийте лимона и червените боровинки, подсушете ги и прекарайте през месомелачка. Добавете мед и разбъркайте добре. Прехвърлете в сух стъклен буркан. Ако сладкото се получи твърде кисело, можете да добавите малко повече мед или захар.
Винаги съхранявайте невареното сладко в хладилника.
- Сладко от портокал и лимон: Изстискайте сока от 1 лимон и 1 портокал. Нарежете още 5 портокала на филийки, като отстраните семките. Поставете нарязаните портокали в тенджера и добавете малко канела и индийско орехче. Сипете цитрусовия сок и 1 литър преварена вода. Оставете в хладилника до сутринта. На следващия ден добавете 1 кг захар към съдържанието в тенджерата и варете 1,5 часа на слаб огън. След това охладете и разсипете сладкото в стъклени буркани.
Традиционни рецепти с лук и чесън
Отделно си струва да споменем лука и чесъна. Тези зеленчуци отдавна се използват за подсилване на имунитета, както в чист вид, така и в смес с други продукти, за да се притъпи острият им вкус и мирис. Вярно е, че не всеки харесва лекарствата с лук и чесън, но си заслужава да го направите.
- Лук с мед: Нарежете на ситно или настържете 1 голяма глава лук, залейте с 2-3 суп. лъж. мед и оставете на стайна температура. 20-30 минути преди хранене вземайте по 1 суп. лъж. от сместа. Съхранявайте в хладилник.
- Тинктура от лук: Нарежете 250 г лук, добавете 200 г захар и 500 мл вода и варете 1,5 часа на тих огън. Охладете и добавете 2 суп. лъж. мед. Разбъркайте, прецедете и сипете в стъклена бутилка. Тинктурата трябва да се приема 3-5 пъти на ден по 1 суп. лъж.
- Тинктура от чесън: Нарежете 2 глави чесън, поставете в буркан от тъмно стъкло и залейте с 0,7 литра червено полусладко вино. Поставете на тъмно място за 14 дни, разклащайте буркана всеки ден. Прецедете тинктурата и консумирайте по 1 ч. лъж. преди хранене, заедна с вода.
- Чесън с лимон: Смелете 1 лимон и 2-3 скилидки чесън, разбъркайте добре. Съхранявайте сместа в хладилник. Приемайте по 1 ч. лъж. преди или по време на хранене.
- Чесън с лайм: Попарете един пресен лайм и го разрежете. Накълцайте 4-5 скилидки чесън, смесете със 100 г мед и разбъркайте. Поставете сместа на дъното на стъклен буркан. Отгоре се поставя половин лайм, а от другата половина се изстисква сока. Сипете 300 мл преварена вода, затворете капака и оставете за един ден, след което прецедете. Приемайте по 10 мл преди лягане.
Коментари