Сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смърт в световен мащаб. Според Калифорнийската комисия по ягодите обаче ново проучване изтъква ягодите като естествен и вкусен начин за поддържане на сърдечно-метаболитното здраве и контролиране на холестерола, информира FreshFruitPortal.

Изследването, проведено в Калифорнийския университет в Дейвис и финансирано от комисията, консолидира резултатите от 47 клинични проучвания и 13 наблюдателни проучвания, публикувани между 2000 и 2023 г. Проучването разкрива значителни ползи за здравето, свързани с редовната консумация на ягоди (между 1 и 4 чаши на ден), особено за подобряване на кардиометаболитното здраве.
Проучването стига до заключението, че ягодите са пълни с полезни фитонутриенти, като полифеноли и фибри, които спомагат за понижаване на нивата на LDL холестерола и триглицеридите, като същевременно намаляват възпалението. Това води до по-добро общо сърдечно здраве и подобрено управление на сърдечносъдовите рискови фактори.

Независимо дали са пресни, замразени или лиофилизирани, дневната доза ягоди може да окаже значително въздействие върху кардиометаболитното здраве, особено при хора с повишен риск от сърдечни заболявания.

Освен това проучването показва, че благодарение на богатото си съдържание на флавоноиди ягодите могат да спомогнат за забавяне на когнитивния упадък и да предпазят от деменция. Като подобряват липидния метаболизъм и намаляват системното възпаление, ягодите допринасят за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

„Нашият преглед установи, че редовната консумация на ягоди не само понижава холестерола, но и спомага за намаляване на възпалението, което е ключов фактор за сърдечните заболявания. Това означава, че просто добавянето на една чаша ягоди към ежедневието ви може значително да намали риска от сърдечносъдови инциденти", коментира д-р Роберта Холт, водещ изследовател на проучването от Калифорнийския университет в Дейвис.

Изследването е публикувано в септемврийския брой на Critical Reviews in Food Science and Nutrition от тази година.