Грижата за малините, плодовете от които сте обрали през лятото, зависи от много фактори - сорт, възраст на насаждението, място на засаждане, чувствителност към болести и т.н.

Най-важното нещо, което неопитният градинар трябва да разбере е, че грижата за ремонтантните малини е много различна от грижата за летните малини. Въпреки че тези растения са еднакви на външен вид, те имат различен цикъл на развитие, плододават по различно време, което означава, че грижите за тях се разминават през различни месеци.

Кога зреят?

Времето на узряване на малината е най-добрият показател за нейния вид.

  • Ако плодовете станат червени и узряват през юли, това означава, че това е летен сорт.
  • Когато узряването е започнало през август - началото на септември, то това са ремонтантни сортове.

Резитба

Тези, които са засадили летни малини на вилата или в градината, вече са успели да ги оберат и преработят в зимнина. А тези, които не са се погрижили за храстите, трябва да го направят.

Много градинари отлагат подрязването на малините до студеното време, защото в разгара на лятото, а и в в началото на есента, винаги има много работа.

Въпреки това, препоръчително е подрязването на малините да се извършва скоро след прибиране на реколтата. И обяснението за това е просто - храстът вече трябва да изразходва много енергия за подготовка за зимата, така че защо трябва да подхранва и допълнителните издънки.

Важно! Малините трябва да се подрязват преди торене.

Стъпките са:

  • Първо отстранете всички слаби, болни или повредени издънки от храста. След това отрежете вдървесинените издънки, които са дали плодове тази година - те вече няма да плододават и през зимата просто ще изсъхнат.
  • Ако на храста са израснали твърде много млади, големи зелени леторасли, също ги изрежете, оставяйки не повече от 8-10 на корен.
  • Препоръчително е също да премахнете малките издънки - няма да има реколта от тях и най-вероятно няма да оцелеят през зимата.

Препоръка

Отрежете клоните възможно най-ниско, до нивото на почвата, и ги отстранете незабавно от градината. Здравите могат да се използват за компост или за изграждане на основата на топли гнезда и високи лехи. Засегнатите от болести и вредители трябва да се изгорят на подходящо място извън градината.

Подхранване

Отговорът на въпроса как да торите малините зависи от това как сте ги подхранвали през миналата година.

Обикновено градинарите предпочитат органични вещества и добавят изгнил оборски тор (5 кг на 1 кв. м), компост (4-5 кг на 1 кв. м) и пепел (100 г на храст) под растенията. Въпреки това, ако миналата година вече сте избрали органични торове, тогава тази година е по-добре да дадете предпочитание на минералните.

За да направите това, внесете 50 г суперфосфат и 40 г калиев сулфат на дълбочина 10-15 см под всеки възрастен храст.

Внимание! Имайте предвид, че малините не се нуждаят от азот през втората половина на сезона - от него храстът ще започне да расте на зелена маса и да произвежда млади издънки, от които изобщо няма нужда.

Също така е важно да запомните, че младите храсти не са в състояние да усвоят такова количество хранителни вещества, така че „порциите" за тях трябва да бъдат намалени наполовина.

Поливане

След прибиране на реколтата не трябва да забравяте за поливането на малините. Реколтата за следващата година зависи пряко от напояването им през лятото, особено през втората половина. Можете да спрете овлажняването на почвата само непосредствено преди началото на студовете или при дъждовно време.

Преди това храстите се поливат веднъж на всеки 7-10 дни в количество 30-40 литра вода за всяко възрастно растение или 15-20 литра за всеки млад храст. Кореновата система на малините е повърхностна, така че не се изсипва в центъра на храста, а в кръг на разстояние 30-40 см от издънките.

Растителна защита

Малиновите храсти и почвата в основата им могат да се превърнат в зимно убежище за насекоми, и зарази от бактерии и гъби. Ето защо трябва да проследявате вредителите и да водите редовна защита срещу тях.

Също така е важно да премахнете всички паднали листа под храстите и да мулчирате повърхностна на почвата с торф, слама или окосена трева на височина 10-15 см, след като предварително я разрохкате.