Неоникотиноидите, вид пестициди, използвани в селското стопанство и градинарството за борба с насекомите, убиват не само пчелите и търтеите, но са вредни и за практически всички птици, показва ново изследване на Университета Вагенинген в Нидерландия.

Неоникотиноидите, вид пестициди, използвани в селското стопанство и градинарството за борба с насекомите, убиват не само пчелите и търтеите, но са вредни и за практически всички птици.
Снимка:Unsplash
Неоникотиноидите, вид пестициди, използвани в селското стопанство и градинарството за борба с насекомите, убиват не само пчелите и търтеите, но са вредни и за практически всички птици. Снимка:Unsplash

Птиците, които консумират храна, замърсена с пестицида, живеят по-кратко, а малките им имат по-малък шанс да оцелеят, твърдят изследователите. Способността на мигриращите птици да намерят пътя до местата си за размножаване също е засегната, което ги прави по-уязвими.

Употребата на неоникотиноиди е забранена в ЕС от 2018 г., но земеделските стопани все още могат да ги използват чрез извънредно разрешение, включително в Нидерландия.
Неоникотиноидите са „вечни" вещества, което означава, че те остават в околната среда в продължение на години и ще присъстват в културите, дори ако пръскането е спряно.
Изследователите от Вагенинген дори откриват замърсени семена и култури, изядени от птици, от почва, която не е била третирана с пестициди в продължение на 19 години.

„Предполагаше се, че преките ефекти от поглъщането чрез храната ще бъдат минимални. Нашето ново проучване показва, че те не са такива. Тези ефекти в никакъв случай не трябва да се подценяват", заяви изследователката Елке Моленаар.
Птиците вече са застрашени, тъй като броят на насекомите също е намалял драстично.

Организацията за защита на птиците в Нидерландия заяви, че е „много обезпокоително", че никотиноидите все още се използват въпреки строгите разпоредби на ЕС.

Организацията призовава за независимо разследване, преди да бъде направено изключение. „Ако изобщо има някакво съмнение, то трябва да е „не". В миналото е имало достатъчно случаи, когато това се е отразявало зле", казват защитниците на птиците.