Преди време започнахме темата за това, че при прибиране на ябълковата реколта може да определим какви са пропуските ни при отглеждането на овощния вид. Някои симптоми се дължат на недостиг на определени елементи, други са вследствие на инфекциозни или неинфекциозни болести и т.н. Така че продължаваме да описваме възможните признаци, на които може да се натъкнете визуално по прибраните вече ябълки.

Твърди участъци по кората

По плода се образуват големи струпеи. Те наподобяват корк, такава е и структурата на плодовото месо. Освен това твърдите корички по кожата набъбват и се деформират.

Каква е причината:

Ябълковото дърво няма достатъчно бор. Ако недостигът не се коригира, се стига до загуба на листа, както и отмиране на върховете на клоните.

Какво да правите:

0 Когато ябълковите дървета започнат да цъфтят, напръскайте ги с разтвор на борна киселина в концентрация 2-3 г на 10 литра вода. Повторете процедурата след седмица.

0 При силен борен дефицит направете и кореново подхранване. За целта разтворете 0,2 г в 1 литър гореща вода, след което разредете добре с вода при стайна температура.

Внимание! В никакъв случай не трябва да третирате дървета при суха почва, тъй като борната киселина ще изгори корените им.

Гниене на плодовете

Винаги можете да разпознаете този проблем от всички останали, защото е често срещан и забележим.

Каква е причината:

В този случай признаците съвпадат с името на заболяването. Имате или горчиво гниене на плодовете, или истинско гниене на плодовете (в първия случай по ябълките се появяват петна и гнили участъци, във втория - целият плод изгнива). Впоследствие такива ябълки омекват, изгниват отвътре, плодовете падат или се мумифицират напълно и остават по клоните.

Уточнение:

Всъщност това е късно кафяво гниене или монилиоза. Причинител на болестта е гъба, чиито спори се разпространяват от дъжд, вятър и насекоми. Заразата прониква в растенията основно чрез рани и повреди по кората или плодовете. Болестта е „активна" през целия вегетационен период и може да унищожи до 70-80% от реколтата.

Какво да правите:

0 През есента третирайте дърветата с разтвор на меден сулфат - 100 г в 10 литра вода.

За да се справите с болестта, необходимо е да пръскате неколкократно дърветата:

0 В началото на пролетта дърветата се третират с 3% бордолезов разтвор, или друг подходящ фунгицид.

0 Няколко дни преди цъфтежа трябва да се напръска отново.

0 Пръска се и един месец преди прибиране на реколтата. Прави се двукратно с интервал от няколко дни.

При купуване на нови дръвчета, избирайте сортове, които са по-толерантни на монилиоза.

Петна и струпеи

Става въпрос, разбира се, за струпясване. Болестта е от ней-вредоносните за овощния вид. По листата на ябълковото дърво се появяват маслиненозелени петна, които с времето потъмняват. В последствие освен петна се образуват и струпеи. По плодовете се образуват същите петна, те не узряват добре. Ябълковите дървета са със забавен растеж и намалена зимна издръжливост.

Каква е причината:

Заболяването се причинява от гъба, като заразата се разпространява активно във влажно и дъждовно време.

Какво да правите:

За да се справите със струпясването, необходимо е да полагате добри грижи за дръвчетата, както и редовно да третирате с подходящи фунгициди.

За съжаление, по ябълките има други заболявания, които не могат да бъдат определени само чрез оглеждане на плодовете при прибирането им