„Източната част на ЕС увеличава вноса си на плодове и зеленчуци много по-бързо, отколкото старите държави-членки на ЕС. При отчитане на средната инфлация за последните пет години става ясно, че ЕС-15 всъщност намалява вноса си на плодове и зеленчуци", казва Андрий Ярмак, икономист на ФАО - Международната организация по прехрана.

През последните години страни като Полша, Румъния, Чешката република, Словакия и балтийските държави - цел на следващата търговска мисия на египетските и мароканските доставчици - увеличават вноса си на плодове и зеленчуци с около 2% годишно. В същото време по-старите държави от ЕС, които понастоящем са основният фокус на северноафриканските износители, намаляват вноса си с повече от 1 % годишно.

„Данните за търговията говорят сами за себе си. Насочването към Източна Европа означава, че не е необходимо да измествате съществуващите пазарни играчи; просто трябва да отговорите на нарастващото търсене", допълва Андрий Ярмак.

Източна Европа представлява значителен пазар с около 111 милиона потребители, които имат сходни потребителски навици, предпочитания и вкусове, обединени в една голяма търговска зона в рамките на ЕС или чрез споразумения за свободна търговия.

Икономическият растеж на страни като Полша и Румъния се очаква да надхвърли средните стойности както в световен мащаб, така и в ЕС.

Годишно в региона се внасят около 1,5 млн. тона цитрусови плодове, 800 000 тона картофи и лук, около 500 000 тона домати и над 200 000 тона сладки чушки, както и други продукти. Много от категориите на вноса, като авокадо, сладки картофи, дини и пресни и замразени плодове, показват бързи темпове на растеж.