Отглеждането на крави е немислимо без качествен силаж и сенаж - от качеството на фуража зависи продуктивността на кравите. Те заемат над 50% от дажбите и 15% от ежедневните разходи, които стопанинът отделя за подготовка на своя фураж. Производството на фураж е скъп фактор в отглеждането на животните и затова следва да се управлява стриктно, а процесът на силажирането да бъде добре обмислен и плануван.

Заготвяне на силаж

Трябва да разполагате със:

  • зелена ръж;
  • ливадни треви;
  • житно-грахови смески.

Единственото условие е в тях да се съдържат необходимите захари за протичане на ферментацията.

Силажите спадат към обемистите консервирани зелени фуражи, получени след ситно нарязване и уплътняване на нарязаната суровина. Второто условие е да се изолира достъпа на въздух, при което захарите в суровината ферментират и получената киселина консревира фуража.

За получаване на повече хранителни вещества в 1 кг силаж е важна фазата на вегетация на отделната култура. А по отношение на приемането и оползотворяването й от животните от първостепенна важност е дължината на нарязването на стъблата

Ливадните треви и житните се силажират във фаза начало на цъфтеж и се нарязват на 2-3 см дължина. Най-големи количества се приготвят от царевица - най-добрият обемист фураж за всички видове и категории преживни животни с висока хранителна
стойност и добри вкусови качества. Изхранването му в оптимални количества в дневната дажба осигурява висока продуктивност при млечните крави и интензивен растеж при животните за угояване.

Качествената и хранителна

стойност на царевичния силаж

зависят от начина на неговото приготвяне.
Царевичният силаж се приготвя от цяло растение - стъбло, листа и кочан, с влажност до 65%, когато силажът е с най-висока хранителна стойност, защото съдържанието на зърно е от 40 до 50% от сухото вещество на силажа.

Ниската влажност - когато се прибира сухо, узряло стъбло, не позволява добро уплътняване, при което настъпват аеробни процеси, самозагряване, плесенясване и загуба на хранителни вещества. Важен и точен показател за такава влажност е зрелостта на зърното в кочана. Най-рано зърното се втвърдява и зрее на повърхността, а най-късно - вътрешната част на какалашката. Ако напречно се разреже кочанът, при зърната се забелязва т. нар. млечна линия, която означава, че зърното е във восъчна зрялост, а под нея - в млечна. С напредване на вегетацията и узряване на зърното линията се приближава към какалашката.

Оптимален момент за силажиране

е, когато зърното е във восъчна зрялост. Повишаването на хранителната стойност (кръмни единици - КЕ, в 1 кг) на царевичния силаж в зависимост от вегетационната фаза е следната:

  • в млечна зрялост - 0,20 КЕ;
  • в млечно-восъчна зрялост - 0,25 КЕ;
  • в начало на восъчна зялост - 0,30 КЕ;
  • в края на восъчна зрялост - 0,35 КЕ.

Аналогично е увеличението и на суровия протеин, калция и фосфора.

Препоръчителната дължина за нарязване е от 0,7 до 1 см. При по-едрото нарязване големите и груби парчета остават и не се консумират от животните. Другият проблем е, че се затруднява и уплътняването на силажната маса.

Тип на силажовместилище

Начинът на съхранение и времето на запълване, уплътняване и покриване зависи от големината на стопанството и броя на животните.

Например при едрите ферми и при наличието на големи количества царевица за силажиране се използват специално подторени надземни траншеи с циментови две или три стени и под.

При малките стопанства силажът се приготвя върху сух дрениран терен във вид на куп (могила). По-добре е купът да бъде продълговат с равномерна височина и еднакви странични повърхности.

Има и друго важно условие: покриване с пластмасово фолио с дебелина 0,4 мм, за да се предпази повърхностният пласт от съприкосновение с атмосферния въздух и влагата – дъжд, сняг и др. Пластмасовото фолио се покрива с пръст или слама с дебелина около 10 см. Най-отгоре се притиска със стари автомобилни гуми или плоски камъни или тухли.

Прибавяне на карбамид

По време на силажирането в практиката често се добавя карбамид. Така се увеличава хранителната стойност на царевичния силаж. Ако не чист карбамид, може да се добавя и смес от 4 части карбамид и 1 част амониев сулфат.

Царевицата е бедна на протеин затова тези добавки осигуряват сяра и азот на бактериите в търбуха на преживните за синтез на бактериален протеин. Той се абсорбира в тънките черва на животните.

Другият плюс: добавките повишават устойчивостта на силажа към развялане по откритите повърхности, когато започнете изхранването.

Ако искате висока млечност от кравите, ограничете царевичния силаж на една до две трети от общото количество фураж. Така ще осигурите фуражи по-богати на протеин, които липсват в царевицата, е съветът на специалисти.
Ако искате висока млечност от кравите, ограничете царевичния силаж на една до две трети от общото количество фураж. Така ще осигурите фуражи по-богати на протеин, които липсват в царевицата, е съветът на специалисти.
Ако вашият силаж не мирише, това е добър знак. Той трябва да има малка или никаква миризма. Най-желаният краен продукт при ферментацията е млечната киселина – тя е почти без мирис.
Ако вашият силаж не мирише, това е добър знак. Той трябва да има малка или никаква миризма. Най-желаният краен продукт при ферментацията е млечната киселина – тя е почти без мирис.