Световната банка разшири подкрепата си за Глобалния алианс срещу Fusarium TR4, международна коалиция, посветена на борбата с болестта, застрашаваща бананите, ключов източник на храна в световен мащаб. Това сътрудничество има за цел да ограничи разпространението на болестта, която има значителни последици за продоволствената сигурност и поминъка на дребните фермери по целия свят.

Болестта, причинена от щама Tropical Race 4 (TR4) на гъбата Fusarium, заплашва банановата индустрия, която е жизненоважна за населението, разчитащо в голяма степен на бананите за своите хранителни нужди. Разпространил се е в няколко страни, включително Колумбия, Перу и Венецуела.

Среща, организирана от Междуамериканския институт за сътрудничество в земеделието (IICA) в Панама, улесни дискусиите между Световната банка, Международната финансова корпорация (IFC) и различни заинтересовани страни от сектора на бананите. Според FreshPlaza те включват асоциации на производители, компании по веригата за доставки на банани, изследователи.

По време на срещата Световната банка е изразила готовността си да подкрепи усилията на алианса, по-специално чрез пилотен проект в Еквадор, водещият износител на банани. Този проект ще се съсредоточи върху разработването на нови сортове банани, подкрепата на дребните фермери, прилагането на системи за биосигурност, провеждането на проучвания за здравето на растенията и ангажирането с правителствата.

Алиансът вече е постигнал напредък в превенцията, обучението, отглеждането на устойчиви сортове, методите за контрол и политическата подкрепа. Иновациите в производствените методи и значителният научен напредък бяха подчертани, включително идентифицирането на гени, устойчиви на TR4.