Реколтата от ябълки, която вече сте събрали и поставили за съхранение, всъщност може да ви „каже" много за състоянието на дървото – например за липсата на хранителни вещества или за опасни заболявания.

За да определите кои важни грижи за ябълковите дървета сте пропуснали, понякога е достатъчен дори един бегъл поглед към плодовете. И така, за какви „невидими" проблеми могат да разкажат някои признаци във външния вид на ябълките?

Плодовете са набръчкани

Някои от плодовете изведнъж изсъхват, въпреки че външно не се наблюдават други признаци.

Каква е причината:

Може да са поне две. На първо място, така нареченото „увяхване" на ябълките може да бъде свързано с неправилно прибиране на реколтата или дългосрочно съхранение - с течение на времето дори най-твърдите плодове неизбежно започват да се набръчкват.

Тревожно е, когато плодовете, събрани не толкова отдавна, изсъхват. В най-добрия случай това показва механично увреждане на ябълките, при което влагата се изпарява по-бързо от тях.

По-големият проблем се дължи на бактериална зараза. В този случай увяхването е придружено със сухи и навити листа, язви по кората и появата на бял ексудат от пукнатини. Освен това плодовете започват да изсъхват още на клона на дървото и впоследствие изгниват.

Какво да правите:

  • В случай на обикновено увяхване на ябълките, просто изхвърлете развалените плодове, за да не разпространят гниенето, и следващия път бъдете по-внимателни при прибирането на реколтата. От повредените плодове пригответе разнообразни вкусотии.

При бактериална зараза нещата са много по-сложни. Погрижете се да полагате добри грижи за дърветата и да водите добра растителна защита, която да не допуска развитие на болести.

Ябълките са „прозрачни"

При разрязване забелязвате чисти и воднисти области вътре в плодовото месо.

Каква е причината:

Това е сигурен признак, че на дърветата не им достига калций. Елементът е отговорен за здравината на клетъчните стени. При липса на калций те се увреждат и това се отразява на нормалното състояние на плодовото месо.

Какво да правите:

  • Ябълките трябва да се отделят от здравите и да се консумират възможно най-скоро.
  • Препоръчително е да проверите рН на почвата - може да е вкислена. Ако е така, коригирайте я.
  • Месец преди прибиране на следващата реколта дърветата се третират с 1% разтвор на калциев хлорид и две седмици по-късно процедурата се повтаря.

Напукване на кората

Често признакът се определя като следствие на механични повреди. Но ако отрежете напуканата част от ябълка, ще видите, че отвътре плодовото месо е с гъбеста консистенция и има вкус на памук.

Каква е причината:

Последствията от недостига на калций продължават. Това означава, че като коригирате този недостатък, ще решите няколко проблема наведнъж.

Какво да правите:

  • Припомнете си какво количеството азотни торове сте внесли - може би са били по-високи от необходимите.
  • Също така берете узрелите ябълки. Те не трябва да остават на дървото по-дълго време.

Малки черни ямки по кожицата

Това е неинфекциозна болест позната като горчиво гниене. Плодовете стават горчиви на вкус, откъдето е и името.

Каква е причината:

Отново има липса на калций. Това е елементът, който е необходим преди всичко на кожицата на плода.

Какво да правите:

Необходимо е да се предприемете гореспоменатите практики. Освен това, обърнете внимание на количествата добавен калий и магнезий - излишъкът им също може да причини недостиг на калций.

Кафяви петна

Покафеняването на кожата на ябълките, за съжаление, не е „тен", на който трябва да се радвате. Такива плодове впоследствие загниват напълно.

Каква е причината:

Възможно е ябълковите дървета да са засадени на по-сенчесто място или на по-влажна почва. А причината може да се дължи и на пренасищане с азот. Промените в температурата в помещението за съхранение също помагат на ябълките да са като след „слънчеви бани".

Какво да правите:

Трябва да полагате добри грижа за ябълковото дърво:

  • намалете поливането;
  • коригирайте торенето;
  • ако е възможно, премахнете това, което засенчва дървото;
  • съхранявайте плодовете на сухо място с постоянна температура.

Новите дръвчета да се засаждат само на подходящо място.