Проектът за ябълки Sambóa на италианската компания Rivoira Group стартира официално с пускането на 4 000 тона. Фирмата се утвърждава в сегмента на екстра сладките ябълки с три различни сорта, разработени в Бразилия, които позволяват целогодишно снабдяване: Luiza, Venice и Sambóa.

Един от сортовете, които се очертават като много успешни, е Sambóa.
Марко Ривойра, главен изпълнителен директор на Rivoira Group изтъква концепцията за „зрялост на дървото", сертифицирана от Bureau Veritas, като един от ключовите фактори за достигане на ябълките Sambóa до потребителя с максимална сладост. „Обработката на реколта с такава сладост изисква висока степен на прецизност ", казва той.

Миналата година Rivoira Group е провела пробна кампания с около 1 500 тона на пазарите на едро в Италия и Испания и тя е имала огромен успех, особено в началото на сезона.

Понастоящем ябълките Sambóa се отглеждат само в Италия, въпреки че компанията, която има изключителни световни права за отглеждане на тези сортове, обмисля отглеждането им и в други страни като САЩ, както и в Нова Зеландия и Чили в южното полукълбо.

„Засега затваряме един много добър цикъл с тези три сорта, въпреки че в бъдеще може да се появят още. От генетична гледна точка, тъй като естественото им кръстосване е извършено в Бразилия при екстремните условия през последните години, те са силно приспособими към климатичните промени. Нуждаят се от по-малко часове на студ, силно толерантни са към горещината и слънцето и са имунизирани срещу болести в Европа, като например листните петна на Громерела", обяснява Марко Ривойра.