Валежите се очаква да улеснят обработката на почвата и да гарантират поникването на растенията

Ваня ВЕЛИНСКА

В края на септември и първите дни на октомври есенната кампания е доста вяла, почти не върви. Очаква се това да продължи почти до средата на месеца. Земеделските производители не бързат със сеитбата на пшеницата и ечемика. На места има засята рапица, но очакванията са площите да са почти символични. Тежките есенни суши през последните години, а и повечето грижи, които изисква маслодайната култура, съвсем резонно предопределиха ограниченото й култивиране в страната.

Готови ли са за сеитбата и какви са нагласите сред земеделците, попитахме представители от различни райони на страната.

Към момента подготвителните дейности за есенната кампания са едва в началото, казва Светослав Русалов, зърнопроизводител от района на Пловдивско. Единствено са обработени и засети площите с рапица в полетата, където се очаква да има. Знаете, че много от земеделците се отказаха от културата. Аз също пропуснах 2 години. Тази обаче отново реших да се пробвам.

През последните години няма никаква сигурност при рапицата. Сушата е много тежка, поникването е сериозен проблем. Последващото развитие на растенията също, ако въобще са поникнали.

Валежите се чакат, за да започне сериозната подготовка за засяването на пшеницата и ечемика. Първите за страната технологични срокове започват в началото на октомври. От същия период може да започне и подготовката на полетата за сеитба.

В момента буквално нищо не правим, казва Христо Мандински, земеделец от Добролево. На някои полета със слънчоглед е извършено дисковане и това е. Почти всички колеги в района на Враца, Бяла Слатина, бих казал и в почти цяла Северозападна България, чакаме валежи. Надяваме се прогнозираните дъждове в края на септември да се случат, а и най-вече да са със стопанско значение.

Същото е положението и в района на Бургас и Карнобат. Земеделските производители чакат дъжд, макар че споделят, че им е рано за сеитба. На малко полета има засята рапица, която още не е поникнала.

Предполагам, че кампанията по засяването на пшеницата в района ще започне след 10 октомври, сега ни е много рано, казва Илия Проданов. Има засята тук-там рапица, но като цяло полетата са малко. Към момента обаче притесненията не са само от климатично естество, но и от финансово. Все още има доста нереализирана продукция – и пшеница, и слънчоглед, и царевица.

Още за есенната кампания четете в новия брой на в. "Български фермер" от 30 септември - 6 октомври