Кабинетът одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 23 септември 2024 г. в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

В областта на земеделието се очаква Европейската комисия да представи актуална информация относно ситуацията на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на руската инвазия в Украйна. От началото на 2024 г. се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация в Република България от Украйна. В тази връзка в точка „Други въпроси" на заседанието на Съвета Република България ще представи документ, с който отправя искане към ЕК за налагане на защитни мерки съгласно ATM Регламента за Украйна и по-конкретно за забрана на вноса в Република България на яйца с произход от Украйна.

Унгарското председателство ще проведе дискусия с цел преглед на втората година от изпълнението на стратегическите планове по Общата селскостопанска политика (ОСП), която да помогне да се идентифицират онези елементи, които трябва да бъдат коригирани или модифицирани, за да се подобри ефективността на Стратегическите планове по ОСП. Прилаганият до момента в ЕС механизъм за справяне с кризисните ситуации чрез активиране на извънредни и спешни мерки доказа своята възпираща роля при поредица от кризи и даде възможност да се реагира ефективно при редица смущения на пазара и бедствия. Поради промяната на естеството и динамиката на кризите през последните години следва да се работи в посока на усъвършенстване или дори търсене на нова система за превенция и управление на кризи, която е достатъчно гъвкава и ефективна от една страна, и съобразена със спецификите в отделните държави членки от друга страна за постигане на максимален ефект.