Десетина кооператива в Гранада, Испания занимаващи се с производство на бадеми, започнаха сезона на прибиране на реколтата с добри перспективи и прогноза за над 30% ръст в сравнение с миналата година.

Секторът, който имаше няколко сезона с отрицателни резултати, главно поради сушата, е уверен, че когато сезонът приключи, цифрите ще покажат, че стопанствата остават печеливши. Освен това страшният вредител по бадемовите ядки не е оказал толкова голямо влияние, колкото се очакваше.

Въпреки факта, че според производителите сезонът на бадемите се развива с добри темпове, се отчита и намаляване на добива от килограм, което е пряко следствие от недостига на вода.
Що се отнася до продажбите, цената на конвенционалните бадеми остава непроменена, докато тази на биологичните се покачва, информира FreshPlaza.

В Cooperativas Agroalimentarias de Granada-FAECA членуват 12 кооператива, които отглеждат и прибират реколтата от различни сортове бадеми, но най-разпространени са Desmayo и Marcona (ранни), Guara, Tuono, Ferragnes и Sabana (късни) и др.

Федерацията на кооперативите настоява, че е важно да се проверява произходът на бадемите и бадемовите продукти и да се консумират испански продукти, чието качество е по-високо от това на вносните бадеми, повечето от които идват от Калифорния, САЩ.
През миналата година са произведени общо 130 000 тона (обелени бадеми). Около 40 % от общата площ е предназначена за биологично производство.

90 % от износа на бадеми е на ядки, които съставляват 85 % от общия обем на износа. Основните страни вносителки са Германия, Франция, Италия и Нидерландия.