Микроорганизмите биха могли да задвижват технологии, които правят стопанствата по-продуктивни

Батериите, зареждани от бактерии, скоро биха могли да снабдяват фермите с евтина и устойчива енергия.

Британският стартъп Bactery („Бактерия") използва електроните, произвеждани от бактериите в почвата, за да добива чисто електричество от земята. Неговите акумулаторни батерии, които се зареждат от почвата, имат потенциала да работят денонощно - и по целия свят.

Основателите на компанията се надяват, че технологията ще ускори прехода към земеделие, основано на данни, като помогне на земеделските стопани да увеличат добивите и да запазят ресурсите, без да се налага да инсталират скъпа и трудна за поддържане енергийна инфраструктура.

Как работят бактериалните батерии?

Батериите, захранвани от бактерии, се основават на „почвени микробни горивни клетки" (SMFC), които улавят енергията от естествени химични реакции, протичащи в почвените микроорганизми.

Електродите на въглеродна основа са разположени в почвата и са свързани с външна верига. Тази система пренася електроните, генерирани от определени микроорганизми, докато те „консумират" органичните съединения, присъстващи в почвата, като ги превръща в електричество.

Купчините от тези клетки могат да се свържат с батерия, за да се съхранява тази енергия.

Д-р Якуб Джигеловски е част от изследователския екип, който разработва SMFC през 2019 г. по време на докторантурата си по химично инженерство в Университета на Бат в Обединеното кралство. Те бяха тествани върху система за филтриране на вода в Бразилия.

Сега той прави още една стъпка напред, като разработва начини за увеличаване на производството на електроенергия, съобразени с биологичните процеси в почвата.

През последните четири години на научни изследвания и разработки „научихме много повече за различните биоелектрохимични процеси и разбрахме по-добре ролята на бактериите и на почвата в това сложно уравнение", казва д-р Джигеловски пред Euronews Green.

„Това ноу-хау ни позволи да разработим решения, които стимулират и контролират селективни процеси в почвата, което ни позволява да увеличим добива на енергия и да поддържаме непрекъснато производство на електроенергия в продължение на години."

През следващите 12 месеца неговата компания Bactery ще продължи да усъвършенства своите прототипи с цел да започне производство в малък мащаб, преди да пусне търговски продукт през 2026 г.

Как бактериалните батерии могат

да помогнат на земеделските стопани?

Бързо се развиват технологии, които помагат на земеделските стопани да събират данни за състоянието на своите полета, да се грижат за културите и да намаляват разходите. Но сензорите и свързаните с интернет устройства изискват захранване, което не винаги е лесно за инсталиране и поддръжка. Кабелите могат да пречат на полетата, химическите батерии за еднократна употреба трябва да се наблюдават и подменят, а възобновяемите енергийни източници като слънчевите панели работят с пълен капацитет само при подходящи метеорологични условия.

„Земеделските производители все повече оценяват значението на данните за вземане на информирани решения в посока на ефективно използване на ресурсите в селското стопанство", казва професор Мирела Ди Лоренцо, един от директорите на Bactery и преподавател по химично инженерство в Университета в Бат.

„Ние премахваме бариерата пред генерирането на тези данни, като създаваме устойчив начин за захранване на сензорите и ги правим постоянно включени, евтини, с ниска поддръжка и с ниско въздействие."

Батериите на Bacteria, захранвани от почвата, могат да издържат повече от 25 години и струват само 25 паунда (30 евро) на единица, без да изискват поддръжка.

„Довеждането на нашия продукт до този етап и прилагането на теорията на практика чрез няколкогодишни изследвания беше предизвикателно, но и изключително полезно преживяване. Радвам се, че компанията ще допринесе за положителна промяна в селското стопанство и в други сектори", казва д-р Джигеловски.

Батериите са стъпка напред от проект от 2019 г., в който са използвани „почвени микробни горивни клетки" (SMFC) за разработване на система за филтриране на вода в Бразилия. 

Снимка: Д-р Якуб Джигеловски
Батериите са стъпка напред от проект от 2019 г., в който са използвани „почвени микробни горивни клетки" (SMFC) за разработване на система за филтриране на вода в Бразилия. Снимка: Д-р Якуб Джигеловски