В отговор на несигурността, свързана с вноса на чуждестранни зеленчуци, японските хранителни компании все по-често се снабдяват със зеленчуци местно производство.

Министерството на земеделието на Япония отбелязва, че през последните двадесет години вносът е съставлявал около 30% от зеленчуците, консумирани в ресторантите и други предприятия, свързани с храните, информира FreshPlaza. Въпреки рентабилността на закупуването на зеленчуци, отглеждани в чужбина, сред фирмите за преработка на храни се наблюдава нарастваща тенденция за предпочитане на зеленчуци местно производство.

Delica Foods Holdings, компания, специализирана в производството на предварително нарязани зеленчуци, се стреми да намали зависимостта си от китайски лук след нарушенията във веригата за доставки, настъпили по време на пандемията Ковид-19. Стратегията на фирмата включва увеличаване на дела на лука, доставян от Япония, до приблизително 80 % до 2029 г., в сравнение с настоящите 40 %. Delica Foods възнамерява да управлява разходите за снабдяване чрез сключване на дългосрочни споразумения с местни земеделски производители и подобряване на логистичните операции.

„Вносът може да спре в бъдеще не само по икономически причини, но и поради различни фактори. Смятам, че е важно да отглеждаме зеленчуци в Япония, за да избегнем подобна ситуация", заяви президентът на Delica Foods, Осаки Йошиясу.

Освен това Министерството на земеделието проучва методи за увеличаване на използването на зеленчуци, отглеждани в Япония, като участва в дискусии с редица заинтересовани страни, като производители, търговци на едро и собственици на ресторанти.